Η Αυστραλία ετοιμάζεται να καλύψει μια από τις δύο κενές θέσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά την αποχώρηση της Γαλλίας, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλη Μπίσοπ, που επικαλείται η Herald Sun.

Όπως μεταδίδει το Reuters, θα είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία παίρνει θέση στο Συμβούλιο, την ώρα που η χώρα δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γηγενών και των αιτούντων άσυλο στα παράκτια κέντρα κράτησης.

Η Αυστραλία, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει εξασφαλίσει 141 γραπτές δεσμεύσεις και περισσότερες από 20 προφορικές δεσμεύσεις από τα 192 μέλη του ΟΗΕ για την υποψηφιότητά της.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει ότι η Αυστραλία έχει εξασφαλίσει θέση, όμως πρόσθεσε πως «προσβλέπουμε στο να κάνουμε μια θετική συνεισφορά» εν όψει της ανακοίνωσης της νέας σύνθεσης του Συμβουλίου, τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ έχει επικρίνει τη στάση που κρατά η Αυστραλία έναντι των γηγενών πληθυσμών της, ενώ η σχετική έκθεση της εισηγήτριας του ΟΗΕ, Βικτόρια Ταουλι-Κορπουζ, αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία παίρνει θέση στο Συμβούλιο, την ώρα που η χώρα δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γηγενών και των αιτούντων άσυλο στα παράκτια κέντρα κράτησης.

Η έκθεση, μετά την 15ημερη επίσκεψή της τον Μάρτιο, εξετάζει την επίπτωση των νόμων που αφορούν την κρατική παρέμβαση του 2007 που είχε στόχο να περιορίσει την κατάχρηση αλκοόλ, την ενδοοικογενειακή βία και τη βελτίωση της υγείας των γηγενών Αυστραλών σε απομακρυσμένες κοινότητες.

Το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την αποχώρησή του σε ανακοίνωση την Πέμπτη, με την οποία στηρίζει την υποψηφιότητα της Ισπανίας για την κάλυψη της δεύτερης κενής θέσης.