Ο 61 ετών ακτιβιστής είχε μεταφερθεί τον περασμένο μήνα από την φυλακή σε νοσοκομείο καθώς βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο καρκίνου του ήπατος.

Ο 61 ετών ακτιβιστής είχε καταδικαστεί το 2009 σε φυλάκιση 11 ετών από τις κινεζικές αρχές με την κατηγορία απόπειρας ανατροπής του πολιτεύματος καθώς ζητούσε αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Σημειώνεται πως ο Λιου Σιαομπό βραβεύθηκε το 2010 με το Νόμπελ ειρήνης μία απονομή που έγινε σε «άδεια» καρέκλα καθώς δεν του δόθηκε από τις κινεζικές αρχές η άδεια να παραστεί υπό επιτήρηση στην τελετή.

Τον θάνατο του Λιου Σιαομπό επιβεβαίωσαν και οι τοπικές αρχές.

Η σορός του αντιφρονούντα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη από επιπλοκές που του προκάλεσε ο καρκίνος του ήπατος, αποτεφρώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη διάρκεια κλειστής τελετής την οποία διοργάνωσαν μέλη της οικογένειάς του.

Την Πέμπτη, λίγο μετά την είδηση του θανάτου του νομπελίστα υπέρμαχου των πολιτικών ελευθεριών, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επέρριψε στο Πεκίνο την ευθύνη για την έκβαση.

«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες πριν μπει στην τελική φάση» ανέφερε στο Reuters η επικεφαλής της επιτροπής, Μπέριτ Ράις-Αντερσεν.

«Η κινεζική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο» του κινέζου αντιφρονούντα, είπε χαρακτηριστικά. Ο Λιου Σιαομπό ήταν καθηγητής και συγγραφέας με σημαντικό έργο και ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος της πλατείας Τιενανμεν το 1989.