Τη 10η έκδοση του rainbow europe map, του χάρτη που αποτυπώνει το που βρίσκεται κάθε χώρα της Ευρώπης σε σχέση με LGBTΙ δικαιώματα, δημοσιοποίησε η ILGA-Europe

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο χάρτης αποτυπώνει μια στασιμότητα και σε πολλές χώρες ακόμη και υποτροπή σε επίπεδο νομοθεσίας για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 14η θέση ανάμεσα σε 49 χώρες.

Η κατάταξη βασίζεται σε μια σειρά κριτηρίων που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τα εγκλήματα μίσους, την αναγνώριση των τρανς, ίντερσεξ ατόμων, κλπ.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Μάλτα (90%) εμφανίζεται στην κορυφή της κατάταξης των χωρών Rainbow Europe. Το Βέλγιο κατέκτησε τη δεύτερη θέση για δεύτερη φορά με 73%. Το Λουξεμβούργο κατέχει πλέον την τρίτη θέση (70%) – πρόκειται για αύξηση δεκαεπτά θέσεων (20η θέση τον Μάιο του 2018), η οποία τροφοδοτείται κυρίως από τον καλά τροποποιημένο νομικό νόμο αναγνώρισης ταυτότητας φύλου με βάση την αυτοδιάθεση και ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δράσης. Οι τρεις χώρες στο άλλο άκρο της κλίμακας της Rainbow Europe είναι το Αζερμπαϊτζάν (3%), η Τουρκία (5%) και η Αρμενία (7%) συμπληρώνοντας τον κατάλογο 49 χωρών. Η θέση της Τουρκίας μειώνεται σταδιακά από το 2015.

Η Ελλάδα βρίσκεται (όπως και πέρσι) στην 14η θέση, με ποσοστό 49%.