Η «εθνική εκκαθάριση» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια «συνεχίζεται» στη Μιανμάρ, κατήγγειλε σήμερα ο Άντριου Γκίλμορ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έξι μήνες και πλέον αφότου μια σειρά επιθέσεων μειονοτικών αυτονομιστών ανταρτών πυροδότησε την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του στρατού.

Ο Γκίλμορ τόνισε ότι η εκτεταμένη και συστηματική βία συνεχίζεται, ωστόσο η φύση της βίας έχει αλλάξει και από την αιματοχυσία και τους ομαδικούς βιασμούς έχει μετατραπεί σε μια εκστρατεία τρόμου και λιμού, με στόχο να «εξοντωθούν» οι Ροχίνγκια και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στο μεταξύ, δεν έχει σταματήσει το κύμα εξόδου των Ροχίνγκια, οι οποίοι θεωρούνται ως η κατεξοχήν κυνηγημένη θρησκευτική μειονότητα σε όλο τον κόσμο. Από τον περασμένο Αύγουστο περί τις 700.000 Ροχίνγκια έχουν βρει καταφύγιο σε καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές, όπως αναφέρει το BBC.

Υπολογίζεται ότι πριν από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και ξεκίνησε το μαζικό κύμα εκκαθάρισής τους, περίπου ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ροχίνγκια ζούσαν στο περιθώριο χωρίς να έχουν αναγνωριστεί ποτέ ούτε από τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε επί δεκαετίες την ασιατική χώρα, ούτε όμως από την εκλεγμένη το 2015 κυβέρνηση που σχημάτισε το κόμμα της νομπελίστριας ειρήνης και ακτιβίστριας, Αούνγκ Σαν Σούου Κι.