*της Βίκυς Μαρκολέφα

Λόγω της γεωγραφικής θέσης, της πολυμορφίας και της σχετικής σταθερότητας που χαρακτηρίζει την κοινωνική και πολιτική ζωή, η Ιορδανία αποτελεί για πολλούς έναν «ασφαλή παράδεισο» σε μια πολυτάραχη περιοχή.

Η χώρα δέχθηκε τα πρώτα «κύματα» λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία. Περισσότεροι από 650.000 εγγεγραμμένοι πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ιορδανία, αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου το 10% του πληθυσμού της. Ο πραγματικός αριθμός είναι δύσκολο να αποτυπωθεί.

Η κυβέρνηση ασκεί τον κεντρικό συντονισμό για ό,τι σχετίζεται με τη διαμονή, σίτιση, προστασία και πρόσβαση των προσφύγων σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή οργανισμών και ΜΚΟ.

Η πλειοψηφία των προσφύγων διαμένουν σε διαμερίσματα και σπίτια, ενώ χιλιάδες ακόμη φιλοξενούνται σε καταυλισμούς όπως ο Ζάαταρι.

Ένα μεγάλο ποσοστό εγγεγραμμένων προσφύγων έχει αποκτήσει ειδικές κάρτες (MOI) που τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες και στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης.

Ενώ η παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία έχουν συστηματοποιηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό, συχνά προκύπτουν ζητήματα λόγω του αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα, αλλά και λόγω των πολλών διαχειριστικών θεμάτων που σχετίζονται με τις ευάλωτες αυτές ομάδες.

Vicky MarkolefaΗ «Α» επιστρέφει στο σπίτι μετά από την πρώτη μέρα στο δημοτικό σχολείο. Ήρθε με την οικογένειά της από τη Χονς στη Μάνταμπα πριν από τρία χρόνια. Ιορδανία, 2018 © Vicky Markolefa / Première Urgence Internationale / ECHO  

Ένα συχνό ζήτημα είναι η έλλειψη βασικών πιστοποιητικών, απαραίτητα για την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης κ.α.

Πολλοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους βιαστικά, χωρίς να πάρουν σημαντικά έγγραφα μαζί τους. Σε άλλες περιπτώσεις τα έγγραφα αυτά χάθηκαν ή δεν αποκτήθηκαν ποτέ, όπως για παράδειγμα πιστοποιητικά γεννήσεως για παιδιά που γεννήθηκαν στη Συρία ή σε κάποιο σημείο της προσφυγικής διαδρομής.

«Χωρίς τα έγγραφα αυτά, οι άνθρωποι «δεν αναγνωρίζονται» ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να έχουν την πληροφόρηση και την προστασία που χρειάζονται» εξηγεί ο Martin Rousselot, επικεφαλής της αποστολής της διεθνούς οργάνωσης Première Urgence Internationale για τους πρόσφυγες στην Ιορδανία.

Παρά τα προβλήματα, αρκετές οικογένειες έχουν ήδη καταφέρει να βρουν στέγαση, οι γονείς ασκούν περιστασιακά εργασία, έχουν εγγράψει τα παιδιά τους στο σχολείο και έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, νομική βοήθεια, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη αλλά και οικονομική βοήθεια.

Η ζωή των προσφύγων στην Ιορδανία παραμένει δύσκολη, γεμάτη αβεβαιότητα αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο, ασφαλές μέλλον.

Φωτογραφίες © Vicky Markolefa

Vicky Markolefa is an award-winning documentary photographer and filmmaker, communications expert and multimedia journalist with 20 years international experience.

She works with brands, international organizations and media in more than 50 countries worldwide. Vicky specializes in reportage and portraiture. Her work focuses on social, cultural and environmental issues. She has covered several assignments in Africa, Asia, Middle East, Europe and Central America.

Her works have been broadcasted, featured in several publications and presented at exhibitions and festivals internationally.

She is a member of Mind the Bump, a team of acclaimed filmmakers, documentary photographers and media experts.