Ξενοδοχεία και γραφεία στη Μεγάλη Βρετανία θα μετατραπούν εκτάκτως σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας αστέγων, ώστε να προστατευτεί αυτή η ευπαθής ομάδα από το ξέσπασμα του κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με το σχέδιο που εκπόνησε η ειδική σε ζητήματα αστεγίας, Louise Casey.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Casey, που υπήρξε στο παρελθόν σύμβουλος του Τόνι Μπλερ για τους αστέγους, προσελήφθη από τον Μπόρις Τζόνσον με στόχο να αναλάβει τα καθήκοντά της μετά το Πάσχα, ωστόσο η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, τη φέρνουν στο προσκήνιο νωρίτερα.

Τα άδεια ξενοδοχεία της χώρα προτάθηκαν ως μια «έτοιμη λύση» γιατί περιλαμβάνουν ήδη χωριστές εγκαταστάσεις για καθαριότητα και δωμάτια, ενώ θα μισθωθούν από το κράτος από το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο κορονοϊός πλήττει αμείλικτα ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ανοσοποιητικό και οι άστεγοι ανήκουν κατά κόρον σε αυτή την κατηγορία, καθώς εμφανίζουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από κάποιον που δεν είναι άστεγος, να παρουσιάσουν κάποιο σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Παράλληλα, τα μέχρι σήμερα αριθμητικά δεδομένα από φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν ότι περίπου 40.000 διαβιούν σε ξενώνες, καταφύγια νύχτας ή μοιράζονται κάποιο κατάλυμα της πρόνοιας, ενώ άλλοι 5.000 μένουν στον δρόμο.