«Δυστυχώς, έχουμε 207 νεκρούς και περίπου 1.700 τραυματίες», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Μπεχνάμ Σαϊντί, δεύτερος τη τάξει στο κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης που συστάθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών.   Ωστόσο υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς σήμερα οι αρχές έχουν αρχίσει να παίρνουν επιπλέον αναφορές από τις περιοχές που επλήγησαν. Οι ομάδες διάσωσης δίνουν αγώνα για να βρουν επιζώντες σε συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές του Ιράν, αλλά η επαρχία που επλήγη σκληρότερα ήταν η Κερμανσάχ, που ανακοίνωσε τρεις ημέρες πένθους. Πάνω από 97 ήταν τα θύματα στη Σαρπόλ ε Ζαχάμπ στην Κερμανσάχ, περίπου 15 χλμ από τα σύνορα με το Ιράκ.

H US Geological Survey ανέφερε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 7,3 Ρίχτερ. Ιρακινός αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας εκτίμησε το μέγεθός του στα 6,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο το Πεντζουΐν στην επαρχία Σουλαϊμανίγια στο Κουρδιστάν, κοντά στο κύριο συνοριακό πέρασμα με το Ιράν. Κούρδοι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών είπαν πως τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και στη Βαγδάτη, όπου πολλοί κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους και από ψηλά κτίρια όταν οι δονήσεις συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα. Παρόμοιες ήταν οι εικόνες και στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, και σε άλλες πόλεις στο βόρειο Ιράκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Το ρεύμα κόπηκε σε αρκετές ιρανικές και ιρακινές πόλεις, και φόβοι μετασεισμών έστειλαν χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο χώρες στους δρόμους και τα πάρκα, παρά τον κρύο καιρό. Το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο κατέγραψε περίπου 50 μετασεισμούς και είπε ότι αναμένονται περισσότεροι. Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου είπε πως πάνω από 70.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως στέγαση.

Στην ιρακινή πλευρά, η πιο εκτενής ζημιά σημειώθηκε στην πόλη Νταρμπαντιχάν, 75 χλμ ανατολικά της Σουλαϊμανίγια, στην ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Κάτοικοι της πόλης του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία ανέφεραν επίσης ότι ένιωσαν μια ισχυρή δόνηση, αλλά δεν υπήρχαν αναφορές για ζημιές ή απώλειες στην πόλη. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης πως ο σεισμός έγινε αισθητός και σε πολλές περιοχές του Ισραήλ.