Στους 62 εκτοξεύτηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό κυβερνητικού αξιωματούχου.

Μόλις 13 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί, δήλωσε η Μίρνα Ζελεντόν, μια εκπρόσωπος του εθνικού ιατροδικαστικού ινστιτούτου της χώρας στο Reuters.

Από την καταστροφή αυτή έχουν επηρεαστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Το Φουέγκο, ένα από πολλά ενεργά ηφαίστεια στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής, βρίσκεται κοντά στην Αντίγκουα, χώρο παγκόσμιας κληρονομιάς τηςUNESCO που έχει επιβιώσει από πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις. Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Φουέγκο είναι κυρίως στην άλλη πλευρά του ηφαιστείου, «βλέποντας» την ακτή του Ειρηνικού.

Περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έκρηξη την Κυριακή, η οποία έστειλε μεγάλες ποσότητες σκόνης και καπνού σε ύψος 10 χλμ, καλύπτοντας πολλές περιοχές με στάχτη.

Στο μεταξύ, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ έπληξε τα παράλια της Γουατεμάλας, μία ημέρα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Ένας μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σεισμός δεν έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα.

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)