Παλιρροϊκό κύμα που έπληξε της παραλιακές περιοχές Pandeglang, Serang και Νότια στην Ινδονησία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 222 ανθρώπων, περί τα 850 άτομα έχουν τραυματιστεί ενώ αυξάνει διαρκώς και ο αριθμός των αγνοούμενων. Οι αρχές όμως δηλώνουν πως αναμένουν ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς εκτιμάται πως είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς και τα συνεργεία διάσωσης έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους.

Δεκάδες κτίρια, σπίτια και ξενοδοχεία, έχουν καταστραφεί ενώ βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πανικόβλητους κατοίκους να κρατούν φακούς και να αναζητούν καταφύγιο σε υψίπεδα.

Το τσουνάμι προκλήθηκε από «υποθαλάσσια κατολίσθηση ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του Ανάκ Κρακατάου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε «Αυτός ο συνδυασμός προκάλεσε ένα απότομο τσουνάμι που έπληξε την ακτή» ενώ πρόσθεσε πως η ινδονησιακή γεωλογική υπηρεσία διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη.

«Δεν σημειώθηκε σεισμική δόνηση και η έκρηξη του Ανάκ Κρακατόα επίσης δεν ήταν τόσο μεγάλη». Ωστόσο εκτιμάται πως δημιούργησε μια στήλη ηφαιστειακής στάχτης που έφτασε έως και τα 500 μέτρα ύψος.