Στις 13 Αυγούστου, άρχισαν να κλείνουν τα σύνορα με συρματόπλεγμα. Στις 15 Αυγούστου, μπήκαν τα πρώτα τούβλα, υπό την επίβλεψη στρατιωτών της Ανατολικής Γερμανίας, που απειλούσαν ότι θα πυροβολήσουν όποιον δεν συνεργαζόταν…

Ο 19χρονος στρατιώτης Κόνραντ Σούμαν, από φρουρός έγινε «δραπέτης». Άδραξε την ευκαιρία και πήδηξε πάνω από το συρματόπλεγμα, λίγο πριν αντικατασταθεί από το πανύψηλο τείχος. Το άλμα απαθανατίστηκε σε μία φωτογραφία που έχει μείνει στην ιστορία….

Είναι 15 Αυγούστου του 1961. Ο 19χρόνος Σούμαν έχει τοποθετηθεί στην γωνία των οδών Ruppiner και Bernauer όπου εδώ και τρεις ημέρες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανέγερση του Τείχους.

Μέχρι εκείνη την περίοδο το διαχωριστικό ανάμεσα στα δύο τμήματα της πόλης ήταν ένα μικρό αγκαθωτό συρματόπλεγμα. Στην απέναντι πλευρά, για να καλύψει φωτογραφικά τις εργασίες, βρισκόταν ο Πέτερ Λάιμπιγκ.

Για περισσότερο από μία ώρα παρατηρούσε ένα νεαρό υπαξιωματικό ο οποίος πήγαινε κάτω νευρικά καπνίζοντας το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο. Από την πλευρά του Δυτικού Βερολίνου οι φωνές που έλεγαν Komm’ rüber (έλα απέναντι) πλήθαιναν. Η ώρα περνούσε, τέσσερις το απόγευμα κάποιος φωνάζει «φαίνεται ότι θα πηδήξει». Ο Λάιμπιγκ παίρνει θέση και στρέφει το φακό του πάνω στον Σούμερ. Αυτός πετάει το τσιγάρο, γυρνάει και τρέχει προς το συρματόπλεγμα.

Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση; Σύμφωνα με τον ίδιο όλα άλλαξαν όταν είδε ένα παιδί να προσπαθεί να διαβεί την διαχωριστική γραμμή αλλά το έσυραν πίσω βιαίως οι φρουροί. «Τα νεύρα μου είχαν τεντωθεί τόσο που νόμιζα ότι θα σπάσουν. Ημουν πολύ τρομαγμένος. Τινάχτηκα επάνω, πέρασα το συρματόπλεγμα και μέσα σε τρία – τέσσερα δευτερόλεπτα βρέθηκα μέσα στο αυτοκίνητο…».