Για την Χαναά Χαμάς η τέχνη δεν εκφράζει μόνο την ίδια αλλά δίνει και φωνή στα δεινά των γυναικών της Παλαιστίνης. Μαζί της δεκάδες Παλαιστίνιες διάλεξαν χρώματα, θέματα, πινέλα και βούρτσες και ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν σε τοίχους της Γάζας, το δίκιο και την οργή που τις πνίγει από τον ισραηλινό αποκλεισμό και την κατοχή.

Στις 20-22 Δεκεμβρίου στην πόλη της Γάζας οι γυναίκες πραγματοποίησαν έκθεση έργων τους με τίτλο: «13 εκατομμύρια», όσοι και οι Παλαιστίνιοι ανά τον κόσμο.

Η 27χρονη Χαμάς δήλωσε ότι ήθελε να μεταφέρει δύο μηνύματα. «Πρώτον, ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αγάπης σε όλους τους Παλαιστινίους που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορες χώρες του κόσμου ως αποτέλεσμα του Παλαιστινιακού Nakba το 1948 και να τονίσω ότι ο παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να είναι ενωμένος παρά τις αποστάσεις. Δεύτερον, θέλησα να ενσωματώσω τον ιστορικό ρόλο των γυναικών στην υπηρεσία του λαού και τον αγώνα τους κατά της ισραηλινής κατοχής».

Η έκθεση, η οποία περιελάμβανε 50 έργα ζωγραφικής, απεικόνιζε γυναίκες της Παλαιστίνης σε διαφορετικές εποχές.

Μερικά από τα έργα τέχνης δείχνουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των γυναικών στις πόλεις που έγιναν μέρος του κράτους του Ισραήλ μετά το 1948, όπως η Jaffa και η Haifa, με πίνακες γυναικών, που είναι ντυμένες με κεντημένα ρούχα και δουλεύουν τη γη. Άλλα έργα τονίζουν τον αγώνα τους κατά την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών το 1967, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα που δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτης να προτάσσει το όπλο του στο πρόσωπο μιας γυναίκας στην Ιερουσαλήμ.

Οι γυναίκες διοργάνωσαν την έκθεση αυτή μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως  πρωτεύουσα του Ισραήλ στις 6 Δεκεμβρίου.

«Η τέχνη δίνει στις γυναίκες την ευκαιρία να ακουστούν μέσα στην κοινωνία, δεδομένου ότι συχνά περιθωριοποιούνται, οι απόψεις τους αγνοούνται και έχουν ελάχιστη πολιτική συμμετοχή» λένε οι Παλαιστίνιες καλλιτέχνιδες. «Η τέχνη μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε ακόμα και όταν κανείς δεν θέλει να ακούσει τις φωνές μας».