O Παρασκευάς Σελίμ Βιλανάκης, αυτοκαθορίζεται από την ανάγκη του να μάθει γράμματα και εντάσσεται στην κοινότητα του Φάρου του Κόσμου.

Από τα όπλα και τα ναρκωτικά του Δενδροποτάμου φτάνει σε συνέδριο ρομποτικής και σε προσομοίωση συμβουλίου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ εκπροσωπεί τον Φάρο στη Βουλή και αναλαμβάνει ρόλο δικαστή σε εικονική δίκη.

Σήμερα, στα 22 του χρόνια, ευγνωμονεί τη κοινότητα του Φάρου για τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και δεν έχει τίποτα άλλο να περιμένει πέρα από τα καλύτερα.

«Όταν σε ένα παιδί δίνονται τα ίδια κίνητρα και οι ίδιες ευκαιρίες έχει ακριβώς τα ίδια ποσοστά να καταφέρει να ακολουθήσει τα όνειρά του», δήλωσε ο Παρασκευάς Σελίμ, ο οποίος εργάζεται στο Κέντρο Νεότητας Ρομά Δενδροποτάμου-Φάρος του κόσμου ως Εκπαιδευτής / Διαχειριστής του Προγράμματος Ενάντια στη Σχολική Διαρροή και ένας από τους 10 νέους που ξεχώρισαν φέτος στο πρόγραμμα World of Difference με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone.

Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει σε παιδιά που προέρχονται από ανύπαρκτα ή επικίνδυνα περιβάλλοντα, ποικίλες γνώσεις και ανθρωπιστικές αξίες, μέσα από τη δημιουργία κύκλων σεμιναρίων και συναντήσεων που αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη των παιδιών και την επαγγελματική τους ανέλιξη. Κεντρική θεματική των σεμιναρίων αποτελεί και η εκπαιδευτική ρομποτική για την προετοιμασία και συμμετοχή των παιδιών σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Για τον Φάρο του Κόσμου στον Δενδροπόταμο έμαθε από τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο. Στα διαλείμματα άκουγα να λένε για τις δραστηριότητες του Φάρου, τα ενοριακά πρωταθλήματα, την ρομποτική. Μετά από όλα αυτά που άκουγα, ρώτησα μια μέρα τι είναι ο Φάρος και τα παιδιά μου είπαν, έλα και θα δεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Παρασκευάς σελιμ

»Ακολούθησα τους φίλους μου το ίδιο απόγευμα σε ένα σπίτι και μου είπαν «αυτός είναι ο Φάρος». Εκεί γνώρισα τον πατέρα Αθηναγόρα και με έβαλε κατευθείαν στην αγκαλιά της μεγάλης του οικογένειας, και από τότε η ζωή μου χωρίζεται σε πριν και μετά τον Φάρο. Ξαναβρήκα την παιδικότητα μου. Έβαλα στόχους στην ζωή μου. Μπόρεσα να ξαναονειρευτώ, μπόρεσα να κάνω πράγματα που ποτέ δεν θα φανταζόμουν. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να μιλήσω με έναν αστυνομικό, ότι ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος θα με βραβεύσει. Δεν φανταζόμουν ποτέ στη ζωή μου ότι θα παίζω μουσική και θα δίνω συναυλίες σε όλο τον κόσμο, ότι θα πάω Αμερική. Σήμερα, 5 χρόνια μετά, έχω καταφέρει να είμαι στην μουσική μπάντα του Φάρου του Κόσμου και να έχουμε δώσει συναυλίες σε στρατόπεδα προσφύγων, φυλακές, στο Μέγαρο Μουσικής, στο λιμάνι, σε σχολεία και φεστιβάλ. Συμμετείχα στην ομάδα ρομποτικής, όπου διακριθήκαμε κερδίζοντας την πρώτη θέση στους πανελλαδικούς αγώνες και ταξίδεψα με την ομάδα στην Αμερική. Εμείς, τα τσιγγανάκια, φτάσαμε στην Νέα Υόρκη. Πέρυσι, επισκεφθήκαμε το Ευρωκοινοβούλιο. Είχα την τύχη να ανέβω στα έδρανα της Βουλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά και να μιλήσω για τα όνειρα μου, για τα όνειρα όλων των παιδιών. Κατασκεύασα την μακέτα του Αστυνομικού Μεγάρου που κοσμεί την είσοδο του Μεγάρου και βραβεύτηκα γι’ αυτό. Έχω συμμετάσχει στο TedxKavala και φέτος είμαι ένας από τους 10 νικητές του προγράμματος «Vodafone World of difference», μέσα από το οποίο έχω ως στόχο να γυρίσω στα σχολεία όλης τη Μακεδονίας και να μιλήσω για την ζωή μου, έτσι ώστε μέσα από την δική μου ιστορία να συμβάλλω στην εξάλειψη της σχολικής διαρροής και να μιλήσω για την σημασία της εκπαίδευσης στην ζωή του ανθρώπου» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο parallaximag