Αξέχαστη θα μείνει στον Σκοτ Ντούλαν η 25η Μαρτίου 2018, ημέρα που θα καταγραφεί στην Ιστορία του αλπινισμού.

Πρόκειται για την ημέρα που ο 28χρονος Αυστραλός έφθασε στις νότιες πλαγιές του Έβερεστ, από την πλευρά του Νεπάλ και σε υψόμετρο 5.364 μέτρων, σε μία περιοχή που η προσβασιμότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη τόσο με τα πόδια, όσο και με ελικόπτερο…!!

Για να τα καταφέρει, ο Ντούλαν χρειάσθηκε δέκα ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων κινείτο κατά περίπτωση πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο αναπηρικό αμαξίδιο,περπατώντας με τα χέρια (!) ή ακόμη και μεταφερόμενος από την ειδική ομάδα υποστήριξης που τον συνόδευε.

Αποτέλεσμα εικόνας για scott doulan everest

«Έκανα μεγάλη προσπάθεια, αγωνιζόμουν για να μπορέσω να αναπνεύσω, γιατί περπατούσα με τα χέρια μου» διηγείται ο 28χρονος αλπινιστής και προσθέτει: «Θυμάμαι, όμως, να σηκώνω το βλέμμα μου και να κοιτάζω εκεί που με περίμεναν περίπου είκοσι άνθρωποι. Μόλις έφτασα, όλοι άρχισαν να με χειροκροτούν. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια, διότι κατάφερα να είμαι ο πρώτος παραπληγικός που έφθασε σ’ αυτό το υψόμετρο».

Αποτέλεσμα εικόνας για scott doulan everest

Χαρακτηριστικό του βαθμού δυσκολίας που είχε η προσπάθεια του Αυστραλού είναι ότι, όταν περπατούσε με τα χέρια, φορούσε πέντε ζευγάρια γάντια. Την έβδομη ημέρα, ένας από τους μπροστινούς τροχούς της αναπηρικής πολυθρόνας του έσπασε. «Μόλις βρέθηκα μόνος μου σε έναν βράχο, άρχισα να αναρωτιέμαι πώς θα τα καταφέρω» δήλωσε ο Ντούλαν, όταν έφθασε στο Κατμαντού.

Αποτέλεσμα εικόνας για scott doulan everest

Ο Ντούλαν ζει σε αναπηρική πολυθρόνα από την ηλικία των 17 ετών και μετά από κάταγμα της σπονδυλικής στήλης, συνεπεία ατυχήματος με την μοτοσικλέτα του. Για να προετοιμαστεί γι’ αυτό το κατόρθωμα, ο Αυστραλός ορειβάτης έκανε για οκτώ μήνες εξειδικευμένες άσκησεις που αφορούν στο καρδιαγγειακό και στο μυϊκό του σύστημα, προκειμένου να ενισχύσει το άνω μέρος του σώματός του. Στην συνέχεια, επισκέφθηκε μονοπάτια των «Μπλε βουνών» στην Αυστραλία, φορώντας μία μάσκα για να περιορίσει την πρόσληψη οξυγόνου, έτσι ώστε να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ακραίες συνθήκες που θα συναντούσε στα Ιμαλάια.

Doolan pictured in Kathmandu after his epic effort

Επόμενος στόχος για τον Ντούλαν, ο οποίος επέστρεψε από την περιπέτεια στο Έβερεστ με ένα κάταγμα κόκκυγα, είναι η συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020, ως κολυμβητής.