Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα αδέσποτα ζώα και τις έντονες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν πρόσφατα εξαιτίας του νομοσχεδίου που τελικά αποσύρθηκε, θα πρέπει να εστιάσουμε στις αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε προσεγγίσεις που οφείλουμε ως ευνομούμενη κοινωνία στο συγκεκριμένο μείζον θέμα.

Μελέτες ειδικών και επιστημόνων τεκμηριώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τα αποτελέσματα της συντροφικότητας μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων, έχουν απόλυτα θετικό πρόσημο. Θα πρέπει να τονισθεί ότι κυρίως τα μικρά τετράποδα ζώα αποτελούν συνήθως τη μοναδική συντροφιά μοναχικών και ηλικιωμένων συνανθρώπων μας.

Η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει επίσης τη σπουδαιότητα της παρουσίας των ζώων στην κοινωνικοποίηση των μικρών παιδιών και στην εξάλειψη των αλλεργιών που αποτελεί τη νέα μάστιγα της εποχής μας, εξαιτίας της έλλειψης  επαφής και της απομάκρυνσης μας από τη φύση.

Άλλωστε, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποδείξει ότι τα ζώα και συγκεκριμένα οι γάτες και οι σκύλοι αποτελούν πιστούς συντρόφους των ανθρώπων για περισσότερο από 12.000 χρόνια.

Δυστυχώς, παρά την αποδεδειγμένη σπουδαιότητα των ζώων ανά τους αιώνες, η ανθρώπινη αδιαφορία και κακομεταχείριση που πολλές φορές δυστυχώς οδηγεί ακόμα και σε ακραίες συμπεριφορές βαναυσότητας, έχει δημιουργήσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.

Στην Αμερική και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, η αυστηρή νομοθεσία και οι πολύχρονες καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης προς το κοινό έχουν δρέψει σημαντικούς καρπούς. Αντιθέτως στη χώρα μας, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι προβληματική, καθώς οι τετράποδοι φίλοι των ανθρώπων αποτελούν πολύ συχνά στόχο κακομεταχείρισης και εγκατάλειψης.

Το γεγονός ότι στη χώρα μας, εκατοντάδες φιλοζωικοί σύλλογοι ενεργοποιούνται για τη φροντίδα των αδέσποτων, λειτουργεί θετικά, αλλά δυστυχώς μεμονωμένες κινήσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε οριστική λύση του προβλήματος.

Μαγική συνταγή δεν υπάρχει, όλοι μαζί μεθοδικά και συντονισμένα με κύριο αρωγό ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της εισαγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση του μαθήματος της περιβαλλοντικής αγωγής, στα πλαίσια του οποίου τα παιδιά μας, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, εκτός των άλλων θα διδαχθούν την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, την προώθηση της ζωοφιλίας μέσω της σχέσης που θεμελίωσαν άνθρωποι και ζώα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, την ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων και κυρίως την σπουδαιότητα της αγωγής του να είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. 

Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση αποτελεί τη μόνη δυνατή λύση έτσι ώστε το φαινόμενο της εγκατάλειψης και κακομεταχείρισης των ζώων να εξαλειφθεί από την κοινωνία μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

*Η Εύα Κοντοσταθάκου είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων