*της Κατερίνας Μάρκου

Το μήνυμα που επέλεξε ο ΟΗΕ για τη φετινή Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου είναι “Οι Εθελοντές χτίζουν Ανθεκτικές Κοινότητες” («Volunteers build Resilient Communities»). Ανθεκτικές Κοινότητες απέναντι στις φυσικές καταστροφές, στις οικονομικές πιέσεις αλλά και τις πολιτικές αναταραχές.

Πράγματι, τα αντανακλαστικά και τα αποθέματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας, όπως εκδηλώθηκαν στις πρόσφατες μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα και το Μάτι, κατόρθωσαν να προσφέρουν άμεσα ανακούφιση και πρακτική βοήθεια, τη στιγμή που το επίσημο κράτος έψαχνε να καλύψει τις ευθύνες του.

Η τεράστια κινητοποίηση ανθρώπων που δεν δίστασαν να προσφέρουν ακόμα και το σπίτι τους, η – ειλικρινά συγκινητική – εικόνα νέων παιδιών να βοηθούν στη διαλογή και διανομή βοήθειας προς τους πληγέντες, το ενδιαφέρον ακόμα και για τα ζώα συντροφιάς που χωρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, δείχνουν ότι η διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο παραμένει ισχυρή, παρά την οικονομική κρίση, ή ίσως και εξαιτίας της.

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα, λοιπόν, δεν τελείωσε με τους Ολυμπιακούς του 2004, ίσως παραμένει χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες, συνεχίζει όμως δυνατά. Άλλωστε, το εθελοντικό κίνημα συνδέεται άμεσα και αξιοποιεί την παράδοση του ´ελληνικού κοινοτισμού’, δηλαδή την αλληλεγγύη ως παράδοση στις ελληνικές κοινότητες και γειτονιές από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Ένα ισχυρό κίνημα εθελοντισμού είναι χαρακτηριστικό μιας ενεργής κοινωνίας των πολιτών. Πέρα από την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ο εθελοντισμός διδάσκει και καλλιεργεί την ανιδιοτέλεια, τη συμμετοχή, την ταπεινότητα, την ενσυναίσθηση, το ομαδικό πνεύμα. Μέσα από την προσφορά, ο εθελοντής πηγαίνει μπροστά όχι μόνο την κοινότητα αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Γι αυτό και είναι σημαντικό να δούμε την ένταξη του εθελοντισμού στα σχολικά προγράμματα. Η βοήθεια σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο ή ο καθαρισμός μιας παραλίας είναι εξίσου εκπαιδευτικός με την επίσκεψη σε ένα μουσείο, δίνει σημαντικά μαθήματα στα παιδιά μας. Ξεκινώντας από το σχολείο μπορούμε να χτίσουμε μία νοοτροπία εθελοντισμού, προς όφελος τελικά της κοινωνίας.

Αξίζει να τονιστεί ότι εθελοντισμός δεν σημαίνει μόνο οικονομική δωρεά. Ο καθένας από μας μπορεί να προσφέρει το χρόνο του, τις δεξιότητες, ακόμα και δικτύωση για να προωθήσει έναν σκοπό. Η ευελιξία που υπάρχει πλέον στα προγράμματα εθελοντισμού, όπου ο καθένας μπορεί να προσφέρει σε χρόνο και σε ρόλο που τον διευκολύνει, λιγοστεύει τις δικαιολογίες.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την Κοινότητά μας, το δήμο ή τη γειτονιά μας. Ας βρούμε ένα θέμα που μας απασχολεί, που μας παθιάζει: η προστασία των παιδιών, η καταπολέμηση της φτώχειας, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες, τα ζώα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, είναι βέβαιο ότι θα βρούμε μία οργάνωση που ασχολείται με αυτό. Και η πιο μικρή προσφορά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σίγουρα θα κάνει τη διαφορά μέσα μας.

*H Κατερίνα Μάρκου είναι Βουλευτής της ΝΔ στην Β’ Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με ειδίκευση την Ευρωπαϊκή Ιστορία και τον Πολιτισμό. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πάντειο όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα από το Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών