Μια εκκλησία στο Σαν Φρανσίσκο γίνεται καταφύγιο για τους άστεγους της περιοχής και μετατρέπει κάθε νύχτα τα στασίδια της σε κρεβάτια.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν 550.000 άστεγοι στην Αμερική οι οποίοι κοιμούνται στο δρόμο κάθε νύχτα. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ανθρώπων δέχεται βοήθεια από οργανώσεις οι οποίες βασίζονται στην πίστη και στη θρησκεία και κάπως έτσι καταλήγουν σε κάποιο καταφύγιο. Το 41% των κλινών για ενήλικες και το 16 % των κλινών για οικογένειες παρέχονται από ομάδες και οργανώσεις που συνδέονται με τη θρησκεία.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, η καθολική εκκλησία του St Boniface αποφάσισε να κάνει πράξη τις διδαχές της Βίβλου και να επιτρέψει σε όσους δεν είχαν στέγη να χρησιμοποιήσουν τα στασίδια της εκκλησίας ως κρεβάτια. Η δράση αυτή υπήρξε μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος παρέμβασης για αστέγους, του Gubbio Project.

Σε καθημερινή βάση, 225 άστεγοι φτάνουν στην εκκλησία έτσι ώστε να ξεκουραστούν και να απολαύσουν ένα ήρεμο κι ασφαλή ύπνο μετά από μια δύσκολη ημέρα στο δρόμο. Πολλοί άστεγοι μάλιστα δηλώνουν ότι πηγαίνουν για ύπνο μόλις ξημερώσει καθώς είναι πιο ασφαλές για αυτούς να μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα έτσι ώστε να είναι σε θέση να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους από πιθανές επιθέσεις μίσους ή επιθέσεις για ληστεία.

Η εκκλησία όμως δεν προσφέρει μόνο έναν ύπνο. Μοιράζει 150 περίπου κουβέρτες κάθε μήνα, 100 ζευγάρια χοντρές κάλτσες κάθε εβδομάδα κι ένα σετ υγιεινής με σαπούνια, σαμπουάν, ξυραφάκια και οδοντόβουρτα κάθε ημέρα.

‘Σε μία από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου, την οποία 75 δισεκατομμυριούχοι την αποκαλούν σπίτι τους, είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν τόσοι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να επιβιώσουν χωρίς θέρμανση, κρεβάτι ή κουβέρτες.’ αναφέρει η Shallon Elizenga, η νέα διεθύντρια του Gabbio, στην εφημερίδα San Fransico Chronicle.

“Ο βαθμός των αναγκών είναι αποκαρδιωτικός. Στην ουσία ζούμε στη δίνη μιας ανθρωπιστικής κρίσης.Νιώθεις ότι ζεις ανάμεσα σε δύο πόλεις και αυτό το κενό μεγαλώνει μερά με τη μέρα.’ θα συνεχίσει η Shannon.

Το Gubbio project βασίζεται σε δωρεές για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της αποστολής του ενώ αυτή την περίοδο η εκκλησία αγωνίζεται να διορθώσει το χαλασμένο σύστημα θέρμανσης.

“Κάνει τρομερό κρύο εδώ μέσα και διανύουμε την πιο δύσκολη εποχή του χρόνου” επισημαίνει η Shannon Eizenga.

To Gubbio βασίζεται σε μία λίστα δέκα βασικών αρχών, εκ των οποίων η πιο σημαντική είναι η εξής: “Όλοι οι άνθρωποι, ειδικά εκείνοι οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν στους δρόμους, ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας ή εξαρτήσεων, απολαμβάνουν του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, της αγάπης και της ευγένειας. ”

Ανάμεσα στους δεκάδες εθελοντές αυτής της προσπάθειας, βρίσκεται και ο David Erickson, Αιδεσιμώτατος της Επισκοπικής Εκκλησίας St. Mary the Virgin. ‘ Ξεκίνησα να προσφέρω εδώ ως εθελοντής γιατί το έργο αυτό ήταν ακριβώς η δική μου προσωπική πνευματική αποστολή.

‘Όταν αντικρύζουμε αυτές τις καταστάσεις άλλοι μουδιάζουνε, άλλοι σιχαίνονται. Αλλά για εμένα αυτό το μέρος έγινε το μέρος όπου βίωσα την πραγματική χάρη. Ένα βράδυ περπατώντας ανάμεσα στα κρεβάτια τους, ρώτησα κάποιον ‘Πώς μπορώ να σας βοηθήσω κύριε;’ κι εκείνος με κοίταξε φωνάζοντας ‘ Με είπες κύριο. Έχουν να με αποκαλέσουν κύριο αμέτρητα χρόνια..!’’’

Ξέρω ότι αυτό που κάνουμε δεν πρόκεται να λύσει το πρόβλημα. Αλλά τουλάχιστον κάνουμε κάτι για να λύσουμε το πρόβλημα έστω για αυτό το ένα βράδυ.

Με πληροφορίες από το Upworthy

*H Γεωργία Γλεούδη είναι Θρησκειολόγος, Απόφοιτη Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου