Την τελευταία εβδομάδα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες των πολυάριθμων ειδικών λογαριασμών που έχουν ανοίξει προς ανακούφιση των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Η ανταπόκριση του κόσμου, κοινωφελών ιδρυμάτων, διεθνών κυβερνήσεων και διακυβερνητικών οργανισμών ήταν πραγματικά συγκινητική. Εκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν τις τελευταίες μέρες στα ταμεία των παθόντων δήμων, της κυβέρνησης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και άλλων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.

Όλοι μας λίγο-πολύ γνωρίζουμε ότι ό,τι έγινε οφείλεται εν μέρει στη διαφθορά που υπάρχει στη χώρα μας και ίσως να είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να δράσουμε. Πριν ξαναγίνει το κακό.

Προβληματισμένες από την κατάσταση αυτή, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι πολύ απλό που ίσως όμως και να φέρει αποτελέσματα, αν συνεργαστούμε όλοι όσοι τασσόμαστε υπέρ του ίδιου σκοπού.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σήμερα σε εσάς, μία εβδομάδα περίπου μετά από την τραγωδία που συγκλόνισε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, για να ζητήσουμε τη στήριξή σας. Όχι, δεν πρόκειται για οικονομική στήριξη, αλλά για πολιτική. Όχι κομματική, πολιτική. Θέλουμε να ξέρουμε αν σας προβληματίζει και εσάς το γεγονός πως δε γνωρίζει κανείς πόσοι είναι οι ανοιχτοί ειδικοί λογαριασμοί, πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί συνολικά, πού θα πάνε τα χρήματα αυτά. Αν έχετε και εσείς τον ίδιο προβληματισμό, ίσως τότε να θέλετε να έρθετε μαζί μας.

Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας για την τύχη όλων αυτών των εκατομμυρίων -διότι περί πολλών εκατομμυρίων πρόκειται- με τους οικείους σας. Μιλήστε με γνωστούς σας που πιθανόν να πολιτεύονται – σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας, κυβέρνησης. Γράψτε επιστολές στους φορείς που δέχονται δωρεές και ζητήστε τους να κοινοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με την ανακούφιση των πληγέντων.

Διαδώστε το μήνυμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης· ας αξιοποιήσουμε ένα από τα λίγα πολιτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας ανά πάσα στιγμή. Καλό είναι να κρατάμε στη μνήμη μας ότι ο βασικός ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες του και τα δικαιώματά τους. Ας διεκδικήσουμε λοιπόν τα δικαιώματά μας και ας ασκήσουμε πίεση στους φορείς του ελληνικού δημοσίου να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.

Αν πολεμήσουμε τη διαφθορά σήμερα πιέζοντας για περισσότερη διαφάνεια στις διαδικασίες που αφορούν την ανακούφιση των πληγέντων, ίσως τότε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να είμαστε ασφαλείς αύριο. Μαζί με αυτό βέβαια, μάλλον έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε σιγά σιγά και για τα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να παρθούν, ώστε να αποφύγουμε ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για ό,τι έχει ήδη συμβεί.

Επειδή, ωστόσο, κανείς μας δε θέλει να δει όλα αυτά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τους πληγέντες να γίνονται καπνός, όπως είχε γίνει με τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για τους πυρόπληκτους της Ηλείας το 2007 μέσω του ταμείου Μολυβιάτη, ας ενημερώσουμε τους δικούς μας ανθρώπους και ας ασκήσουμε όλοι μαζί πίεση, ώστε να γίνουν με διαφάνεια όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ανακούφιση όσων επλήγησαν.

Ας απαιτήσουμε διαφάνεια όχι μόνο από το ελληνικό δημόσιο, αλλά και από τους υπόλοιπους φορείς που συγκεντρώνουν χρήματα. Στη μνήμη λοιπόν όλων εκείνων που δεν τα κατάφεραν και στο όνομα των αυριανών γενεών, ας πιέσουμε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να κοινοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις και τη γενικότερη ανακούφιση των ανθρώπων που δε στάθηκαν τυχεροί.

Διαδίδουμε το μήνυμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #ProvideRelief_StayTransparent, το οποίο στην ουσία καλεί για διαφάνεια, όπως επίσης και άλλων hashtags που παραπέμπουν τον κόσμο σε ειδήσεις σχετικά με το τραγικό συμβάν (π.χ. #GreeceFires) ή και tags με τους φορείς που έχουν ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς, ώστε να διαδοθεί ο σκοπός μας.

Επίσης, μπορείτε να υπογράψετε το αντίστοιχο κάλεσμα στο Avaaz. Ελάτε και εσείς μαζί μας. Ξέρουμε, ίσως να φαίνεται κάπως νωρίς να μιλάμε γι’ αυτά…

Ίσως όμως και να είναι ήδη πολύ αργά. Τώρα πράττουμε.

*Η Γιώτα Ραπτοπούλου είναι τελειόφοιτη προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

**Η Χρυσηίδα Κατσέα είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο London School of Economics and Political Science. Κάνει το μεταπτυχιακό της πάνω στη Διεθνή Ανάπτυξη και τις Ανθρωπιστικές Κρίσεις.