«Πρέπει να συσταθεί αμέσως ένας ανεξάρτητος θεσμός, αρμόδιος να ερευνήσει την τύχη και το μέρος όπου βρίσκονται οι αγνοούμενοι, τα μέλη των πτωμάτων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί και οι ομαδικοί τάφοι στη Συρία», τόνισε σε ανακοίνωσή του το HRW.

Η έκκληση της μη κυβερνητικής οργάνωσης γίνεται με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Θυμάτων Βίαιων Εξαφανίσεων.

Η σύγκρουση στη Συρία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 με το ξέσπασμα ειρηνικών διαδηλώσεων εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες κατεστάλησαν βιαίως. Έκτοτε δεκάδες χιλιάδες Σύροι αγνοούνται.

Το HRW υπενθυμίζει ότι «η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία αποκάλυψε ότι η συριακή κυβέρνηση καταφεύγει ευρέως στις βίαιες εξαφανίσεις, οι οποίες ενδέχεται να ισοδυναμούν με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι διεθνείς εγγυητές των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι αυτοί που πρέπει να φροντίσουν για τη σύσταση αυτής της επιτροπής και να ασκήσουν πίεση προς όλες τις πλευρές να αποκαλύψουν την τύχη των αγνοούμενων.

«Η Συρία δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αν στις διαπραγματεύσεις δεν αντιμετωπιστεί το θέμα της φρίκης των κρατήσεων και των εξαφανίσεων», τονίζει η Σάρα Λία Γουίστον διευθύντρια του HRW για τη Μέση Ανατολή.

Η επιτροπή έρευνας «πρέπει να διαθέτει ευρεία δικαιοδοσία», υπογραμμίζει το HRW.