Περίπου 7 εκατομμύρια παιδιά στερούνται την ελευθερία τους καθώς τελούν υπό κράτηση σε φυλακές, ή βρίσκονται υπό προσωρινή αστυνομική κράτηση, διαμένουν σε κέντρα κράτησης μεταναστών, σε οίκους για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε άλλα ιδρύματα, σύμφωνα πάντα με έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, που σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα, τονίζεται το γεγονός ότι αυτό αντίκειται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία μάλιστα έχει υπογραφεί από σχεδόν 200 χώρες και η οποία επιτρέπει την κράτηση ατόμων κάτω των 18 ετών ως έσχατο μέτρο και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι κατά τα τελευταία έτη έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να γίνουν προκειμένου τα παιδιά να πάψουν να κρατούνται σε ιδρύματα και να τερματιστεί η κράτηση των ανήλικων μεταναστών, επισημαίνει ένας εκ των επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, ο Αυστριακός Μάνφρεντ Νόβακ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νόβακ «Είναι ευθύνη μας να δώσουμε στα παιδιά πίσω την παιδική τους ηλικία».

Στην έκθεση, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, επισημαίνεται ότι τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες κράτησης εμφανίζουν δέκα φορές συχνότερα ψυχιατρικές διαταραχές και πεθαίνουν σε πολύ μικρότερη ηλικία σε σχέση με όσα δεν έχουν βρεθεί ποτέ υπό κράτηση.

Η ομάδα του Νόβακ βρήκε ότι τουλάχιστον 410.000 παιδιά κρατούνται κάθε χρόνο σε φυλακές ή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής τους, ενώ 1 εκατομμύριο βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση.

Επιπλέον οκτώ χώρες κρατούν συνολικά 330.000 ανήλικους μετανάστες.

Επίσης στην έκθεση επισημαίνεται πως 5,4 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε ιδρύματα, τα οποία «λόγω της ίδιας τους της φύσης δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να στερούν την ελευθερία από τα παιδιά».

Τέλος, δεκάδες χιλιάδες παιδιά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» τελούν υπό κράτηση σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Συρία και στο Ιράκ.