Περιοδικό TIME για Πρόσωπο της Χρονιάς το 2017 : Γυναίκες που μίλησαν ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση

Οι «Silence Breakers», όλοι αυτοί δηλαδή που έσπασαν τη σιωπή τους τους τελευταίους μήνες και μίλησαν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στους κόλπους της showbiz και όχι μόνο, ανακηρύχθηκαν ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2017 από το περιοδικό Time. 

O αρχισυντάκτης του περιοδικού, μιλώντας σε εκπομπή του NBC, υποστήριξε ότι μία εκ των γυναικών το πρόσωπο της οποίας δεν εμφανίζεται στο εξώφυλλο, παραδέχθηκε στο περιοδικό ότι «αισθάνεται ότι δεν μπορεί να βγει και να πει την αλήθεια, καθώς αυτό θα αποτελέσει απειλεί για τον τρόπο ζωής της». Στη φωτογραφία, όμως, φαίνονται τα πρόσωπα της ακτιβίστριας Adama Iwu, της ηθοποιού Ashley Judd, της τραγουδίστριας Taylor Swift, η αγρότισσα Isabel Pascual και η πρώην μηχανικός της Uber, Susan Fowler. «Οι γυναίκες και οι άντρες που έσπασαν τη σιωπή τους προέρχονται από όλες τις φυλές, τα εισοδηματικά στρώματα, όλα τα επαγγέλματα και ουσιαστικά από όλες τις γωνιές της υφηλίου», τονίζεται στο εξώφυλλο του Time.

Η επιλογή όλων αυτών των ατόμων, γυναικών στη πλειοψηφία τους, για τον τίτλο του «Person of the Year» αποτελεί μια κίνηση αναγνώρισης της σημαντικότερης πολιτιστικής αναμέτρησης που πραγματοποιήθηκε αυτή τη χρονιά, καθώς και του κινήματος #MeToo που αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες που άνοιξαν μια παγκόσμια συζήτηση για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. 

«Αυτή η αντεπίθεση φαίνεται σαν να συνέβη μέσα σε μια βραδιά. Στην πραγματικότητα, όμως, σιγόβραζε επί χρόνια, δεκαετίες, αιώνες», αναφέρει το Time στο αφιέρωμά του. 

«Αυτοί οι silence breakers ξεκίνησαν μια επανάσταση άρνησης, συγκέντρωνοντας δυνάμεις μέρα με τη μέρα, ενώ μόνο τους τελευταίους δύο μήνες ο συλλογικός θυμός τους προκάλεσε άμεσα και συγκλονιστικά αποτελέσματα: σχεδόν καθημερινά απολύονταν διευθύνοντες σύμβουλοι, ανατρέπονταν μεγιστάνες, αποκαθηλώνονταν είδωλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις», προσθέτει. 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του Time στους Silence Breakers,εδώ.