Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο)

Τι ακριβώς είναι ο μυελός των οστών

Ο μυελός των οστών παρομοιάζεται στην ιατρική επιστήμη ως «εργοστάσιο» παραγωγής κυττάρων του αίματος. Όμως, ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, πεθαίνει από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα γιατί ο μυελός του παρουσιάζει σοβαρή βλάβη. Η εξέλιξη της επιστήμης παρέχει σήμερα τη δυνατότητα να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας. Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/ αιμοποιητικών κυττάρων είναι μια δωρεά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας, στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου προς ένα συγκεκριμένο συνάνθρωπό του στον οποίο χαρίζει κυριολεκτικά τη ζωή.

Αξίζει να διευκρινιστεί  ότι ο μυελός των οστών δεν έχει καμία σχέση με τον νωτιαίο μυελό, που βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και σχετίζεται με νευρολογικές και όχι με αιμοποιητικές λειτουργίες.

Στα Κέντρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών απευθύνονται οι πολίτες που θέλουν να δηλώσουν Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών. Τέτοια κέντρα λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Στην ΑΘΗΝΑ:

ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών – Τμήμα Ανοσολογίας – Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 210-7711914)

ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» Αθηνών – Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 213-2043166)

Νοσοκομείο«Έλενα Βενιζέλου» Μαιευτήριο Αθηνών – Ανοσοβιολογικό Τμήμα (τηλ. 210-6453759)

ΝοσοκομείοΠαίδων «Αγία Σοφία» Αθήνας  – Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 213-2013763/ 64)

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΓΝ «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ανοσολογίας – Περιφερικό Κέντρο
Ιστοσυμβατότητας  (τηλ. 2310-892607 ή 2310-892650)

Στη ΛΑΡΙΣΑ

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας – Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 2413-502579 ή 2413-502173)

Στην ΠΑΤΡΑ

• Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (KEΔMOΠ) – «Χάρισε Ζωή»

Κτ. Προκλινικών Λειτουργιών, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, 26504 Πάτρα
Τ: +30 2610 997 510, F: +30 2610 997 667, E: cbmdpatras@upatras.gr, URL: www.xarisezoi.gr

Για την Ελληνική Περιφέρεια, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η καταγραφή των εθελοντών δοτών γίνεται στις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων της περιοχής τους. Οι Αιμοδοσίες, μετά από επικοινωνία με τα ανωτέρω εργαστήρια, ορίζουν με ποιο εργαστήριο θα έχουν συνεργασία και θα αποστέλλουν τα ληφθέντα δείγματα για τυποποίηση. Καλό είναι οι εθελοντές δότες που απευθύνονται στις αιμοδοσίες να πληροφορούνται σε ποιο εργαστήριο θα σταλεί το δείγμα τους και συνεπώς σε ποιο Κέντρο Δοτών θα ανήκουν.

Όλοι οι εθελοντές δότες οφείλουν να αναφέρουν στο Κέντρο Δοτών στο οποίο ανήκουν οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία επικοινωνίας τους, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ανεύρεσή τους, σε περίπτωση που βρεθούν συμβατοί με κάποιον ασθενή.

Προϋποθέσεις

Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να μην υπερβαίνει το 55ο   έτος (κατά προτίμηση το 50ό).

Ο εθελοντής δότης πρέπει να είναι υγιής (αποκλείονται άτομα που έχουν ιστορικό με νεοπλασίες, καρδιοπάθειες, μεταδιδόμενα νοσήματα).

Η διαδικασία που ακολουθείται για την καταχώρηση ενός εθελοντή δότη μυελού των οστών πραγματοποιείται στα  Κέντρα Δοτών (για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα) ή στις Αιμοδοσίες Γενικών Νοσοκομείων (για την υπόλοιπη Ελλάδα)  και είναι η ακόλουθη:

  • Ο εθελοντής ενημερώνεται προφορικά αλλά και με έντυπο υλικό για τη δωρεά μυελού.
  • Συμπληρώνει μία αίτηση με τα στοιχεία του καθώς και ένα ιατρικό ιστορικό το οποίο είναι ενδεικτικό για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί προκειμένου να γίνει δότης.
  • Δίνει μια μικρή ποσότητα αίματος (15ml περίπου) στο Κέντρο Δότη ή στην Αιμοδοσία όπου έχει απευθυνθεί προκειμένου να γίνει μια αρχική τυποποίηση σε κάποια βασικά αντιγόνα. Όλες οι Αιμοδοσίες συνεργάζονται και αποστέλλουν τα δείγματα αίματος στα αρμόδια Κέντρα Δοτών για την τυποποίηση
  • Η αρχική τυποποίηση καταχωρείται στα αρχεία του αρμόδιου Κέντρου Δότη, στα αρχεία του Εθνικού Μητρώου Δοτών Μυελού των Οστών, το οποίο τηρείται στον Ε.Ο.Μ. καθώς και στη Παγκόσμια Δεξαμενή, όπου περιλαμβάνονται οι δότες μυελού από όλο τον κόσμο.
  • Ο δότης καταχωρείται με έναν κωδικό (π.χ. ABCDWZX).  Τα κωδικοποιημένα στοιχεία του (μαζί με το φύλλο, την ηλικία και τον ιστικό τύπο του) γνωστοποιούνται στα Μεταμοσχευτικά Κέντρα που μπορεί να ζητήσουν να ελεγχθεί για περαιτέρω συμβατότητα με κάποιον ασθενή. Κανένα από τα προσωπικά του στοιχεία δεν γίνεται γνωστό.

Δυνατότητα Ανάκλησης – Διαγραφή

● Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι η εγγραφή του δότη στο Μητρώο δεν τον δεσμεύει να συμμετάσχει στα επόμενα βήματα της διαδικασίας εάν βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή του από το μητρώο. Για αυτόν το λόγο πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος πριν αποφασίσει να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών.