Το προφίλ του «άστεγου» στην χώρα μας προσπάθησε να χαρτογραφήσει το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε μία έρευνα σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η έρευνα έγινε σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Ηράκλειο Κρήτης και Νέα Ιωνία και κατέγραψε συνολικά 1645 αστέγους εκ των οποίων οι 691 στο δρόμο και οι 954 σε δομές.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι οι περισσότεροι άστεγοι είναι ελληνικής καταγωγής και άντρες, ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι άστεγοι ήταν μετανάστες. Όσον αφορά την ηλικία πρώτα στη λίστα είναι τα άτομα ηλικίας 18-44 ετών ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι συνταξιούχοι.

Οι περισσότεροι απάντησαν επίσης ότι ο βασικός λόγος που τους οδήγησε στο δρόμο ήταν οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία.

Από το σύνολο του άστεγου πληθυσμού ένα μεγάλο ποσοστό καταγράφηκε στους δρόμους της Αθήνας (793 άτομα, από τα οποία τα 353 βρίσκονται στο δρόμο). Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 380 άτομα με τα 100 να διαβιούν στο δρόμο και 126 σε κοινωνικές δομές. Στον Πειραιά, 118 άστεγοι, από τους 265, μένουν σε δομές και 63 στο δρόμο. Στο Ηράκλειο Κρήτης ο αριθμός των αστέγων φτάνει τους 119, στα Ιωάννινα τους 30, στα Τρίκαλα τους 35 και στη Νέα Ιωνία τους 23.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κώστα Δημουλά, στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Ιωαννιτών και Τρικκαίων.

Ο κ. Δημουλάς ανέλυσε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προέκυψαν από την έρευνα, επισημαίνοντας ότι στο ερώτημα πού θα μείνουν απόψε, αυτό που απάντησαν οι περισσότεροι είναι στην ύπαιθρο. Στην ερώτηση αν μένουν για πρώτη φορά στο δρόμο, υπήρξε ένα μεγάλο ποσοστό αστέγων που έχει ξαναμείνει στο δρόμο και ένα 49% που μένει για πρώτη φορά.

Στην ερώτηση πού κατοικούσαν πριν μείνουν άστεγοι αυτήν τη φορά, ένα μεγάλο ποσοστό διέμενε σε δικό του σπίτι, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό έμενε σε σπίτι που νοίκιαζε και άλλοι έμεναν σε σπίτια συγγενών, φίλων και γνωστών. Το ποσοστό εκείνων που ήταν αποφυλακισμένοι ή ήταν σε δομές και βρέθηκαν στο δρόμο ήταν πολύ μικρό.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο λόγος που αναγκάστηκαν να μείνουν στο δρόμο αυτήν τη φορά, κυριαρχούν οι απαντήσεις που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά προβλήματα-οικονομικούς λόγους και την ανεργία.

Σχετικά με την ιθαγένεια αστέγων στο δρόμο, ο κ. Δημουλάς δήλωσε ότι οι περισσότεροι άστεγοι στο δρόμο είναι Έλληνες, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που είναι μετανάστες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με την εκτίμηση ηλικίας αστέγων στο δρόμο από τους ερευνητές, ο κ. Δημουλάς σημείωσε ότι οι περισσότεροι είναι κάτω των 44 ετών, άλλοι είναι μέχρι 65 ετών, αλλά και άνω των 65 ετών, ενώ καταγράφεται ένα μικρό ποσοστό αστέγων που είναι συνταξιούχοι. Όσον αφορά το φύλο των αστέγων, υπερέχουν οι άνδρες.

Στο ερώτημα ποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν οι άστεγοι που διαμένουν στο δρόμο, απάντησαν ότι χρησιμοποιούν, κυρίως, τα συσσίτια και τα Κέντρα Ημέρας και ακολουθούν οι άλλες υπηρεσίες, όπως είναι τα υπνωτήρια. Σημαντική αναλογία αποτελούν και οι άστεγοι που δεν χρησιμοποιούν καμία κοινωνική υπηρεσία.

Χαρακτηρισμός κατάστασης υγείας από τους αστέγους που εξυπηρετούνται από δομές: Η κατάσταση υγείας φαίνεται να είναι καλή. Εκτίμηση προβλημάτων υγείας των αστέγων που ζουν στο δρόμο από τους ερευνητές: Υπάρχουν αρκετά προβλήματα ως προς την υγεία και αυτά συνδέονται, κυρίως, με τη χρήση ναρκωτικών και τα ψυχικά προβλήματα.

Στο ερώτημα για το εισόδημα που συμπεριλαμβανόταν στα ερωτηματολόγια των δομών, το 25,9% απάντησε ότι έχει κάποιο εισόδημα εκτός εργασίας, ενώ το 6% έχει περιστασιακή ή πιο μόνιμη εργασία, αλλά το εισόδημα δεν είναι αρκετό, για να του εξασφαλίσει την κατοικία. Το ΚΕΑ λαμβάνει το 20,2% των αστέγων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δομών.