Αθήνα / Γενεύη, 26 Αυγούστου 2016 – Με την ξαφνική αύξηση των αφίξεων, εκατοντάδες ακόμα παιδιά προσφύγων και μεταναστών εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, έχοντας κρίσιμες ανάγκες όπως η εκπαίδευση και η προστασία, λέει η UNICEF.

Περισσότεροι άνθρωποι έφτασαν στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου σε σχέση με ολόκληρο τον Ιούλιο (1.920 τον Ιούλιο, 2.289 ως τις 24 Αυγούστου). Αυτή η νέα εισροή έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται να ανταπεξέλθει με ένα καταπονημένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, αφήνοντας τα προσφυγόπουλα αντιμέτωπα με μια διπλή κρίση. Συνολικά, τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το 40% των ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί.

«Υπάρχει μια πραγματική αίσθηση στην Ελλάδα από τις οικογένειες προσφύγων που απλά περιμένουν – περιμένουν για το αίτημα ασύλου τους να εξετασθεί,  μια απόφαση να μετεγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη, περιμένουν για κατάλληλη εκπαίδευση και παιδικές χαρές για τα παιδιά τους, για κατάλληλη στέγαση, απλά περιμένουν να δουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον», δήλωσε ο Laurent Chapuis, Συντονιστής της UNICEF για την Προσφυγική & Μεταναστευτική ανταπόκριση στην Ελλάδα.

Για τα παιδιά αυτή η αναμονή είναι μια αιωνιότητα – πολλά που προέρχονται από χώρες σπαρασσόμενες από τις συγκρούσεις όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ έχουν μείνει εντελώς χωρίς εκπαίδευσή ή έχασαν χρόνια σχολικής εκπαίδευσης και μένουν πίσω για άλλη μια φορά.

«Η εκπαίδευση είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας», πρόσθεσε ο Laurent Chapuis. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να ενισχυθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο το Σεπτέμβριο.»

Πρόσφατες αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση, βία και παραμέληση, είναι μια ένδειξη για τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και τους αποδυναμωμένους μηχανισμούς προστασίας των παιδιών. Το καταπονημένο σύστημα δημοσίων υπηρεσιών επίσης επιτείνει τους κινδύνους για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών.

Υπάρχουν σχεδόν 27.500 παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται. Υπάρχουν τουλάχιστον 2.250 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα αλλά μόνο το ένα τρίτο διαμένουν σε επίσημες υποδομές. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης και των εταίρων, η ανάγκη για προσωρινή στέγαση, υπηρεσίες προστασίας των παιδιών και εκπαίδευση, παραμένει πολύ μεγάλη.

Να λαμβάνουν τα παιδιά εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη UNICEF και τους συνεργάτες της στην Ελλάδα, ιδιαίτερα υπό το φως των πρόσφατων αναφορών σχετικά με παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο. Η UNICEF έχει υποστηρίξει εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά, κοντά στην Αθήνα, με την ελληνική ΜΚΟ Ανοικτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, καθώς και με την παροχή 11 αιθουσών διδασκαλίας σε κοντέινερ. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της UNICEF κλιμακώνονται και πέραν της Αττικής και σε άλλα κέντρα φιλοξενίας, με στόχο τουλάχιστον 5.000 παιδιά μέχρι το τέλος του έτους και με τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

ΠΗΓΗ:UNICEF