Κάλεσμα στις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο Θάλασσα ώστε να ελαφρύνουν την πίεση που δέχεται η Ρώμη απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι, λίγο πριν από τις επαφές που θα έχει στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι τρεις υπουργοί συναντώνται στο Παρίσι για να αναζητήσουν μία «συντονισμένη προσέγγιση» προκειμένου να βοηθηθεί η Ιταλία να αντιμετωπίσει τη συρροή μεταναστών στα λιμάνια της, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει « τεράστια πίεση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero ο κ. Μινίτι, η χώρα του οποίου είχε απειλήσει να εμποδίσει την είσοδο στα λιμάνια της ξένων πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει το αίτημα της Ρώμης για άνοιγμα και άλλων ευρωπαϊκών λιμανιών σε πλοία που μεταφέρουν διασώζουν μετανάστες.

«Αν τα μοναδικά λιμάνια στα οποία οδηγούνται οι πρόσφυγες είναι τα ιταλικά λιμάνια, το πράγμα δεν θα λειτουργήσει. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος», σημείωσε.

«Είμαι φιλοευρωπαίος και θα ήμουν υπερήφανος αν έστω κι ένα μόνο πλοίο, αντί να φθάσει στην Ιταλία, πήγαινε σε ένα άλλο λιμάνι. Αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικό σινιάλο» ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ιταλία, δήλωσε ακόμη ο υπουργός.