Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της δεν έχουν κάνει σχεδόν καμία προσπάθεια για να αυξήσουν τις επιλογές ως προς την ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση, ενώ δείχνουν ανεπαρκή μέριμνα για τις συνέπειες της πολιτικής τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ και στα σύνορά της, αναφέρει η OXFAM σε ανακοίνωσή της.

Η νέα έκθεση της OXFAM, της διεθνούς συνομοσπονδίας 20 οργανώσεων που δρουν σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως, καταδεικνύει γιατί η Μεταναστευτική Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται μια επείγουσα αλλαγή κατεύθυνσης, και περιγράφει οκτώ κατευθυντήριες αρχές για μια ανθρώπινη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ.

Η έκθεση βασίζεται στην εμπειρία και στην καταγραφή εκ μέρους της οργάνωσης μερικών από τις καταστροφικές συνέπειες που συνδέονται με την Μεταναστευτική Ατζέντα της ΕΕ.

Μετά από δύο χρόνια πολιτικών της ΕΕ που κατευθυνονται από τη Μεταναστευτική Ατζέντα, είναι σαφές ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη έχουν δυσανάλογα επικεντρωθεί στην παρεμπόδιση της παράτυπης μετανάστευσης και την ενίσχυση των συνόρων, δίνοντας ελάχιστη προσοχή στις μακροπρόθεσμες, βιώσιμες λύσεις. Παράλληλα σημειώνεται έλλειψη πρόσβασης σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου.

Η OXFAM έχει δεχθεί μαρτυρίες, ότι οι αρχές στα σύνορα Ουγγαρίας και Κροατίας επιτίθενται σωματικά σε μετανάστες. Στα μεταναστευτικά «hotspots» στην Ελλάδα και την Ιταλία υπάρχει συνωστισμός των ανθρώπων σε ανθυγιεινές συνθήκες, γυναίκες και παιδιά εκτίθενται στον κίνδυνο της κακοποίησης.

Επίσης, άνθρωποι εμποδίζονται να διαφύγουν από τα βασανιστήρια και τους βιασμούς στη Λιβύη, όλα τα παραπάνω ως αποτέλεσμα των πολιτικών της ΕΕ, λέει η οργάνωση.

Ενδεικτικό για τη λάθος πολιτική, που ακολουθεί η Ευρώπη, είναι το γεγονός, ότι το 2016 η ΕΕ ενέκρινε ένα μόνο πρόγραμμα, με κόστος 10 εκατομμύρια ευρώ, για να υποστηρίξει τις αφρικανικές κυβερνήσεις να εργαστούν από κοινού για να βελτιώσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων μεταξύ των χωρών στο Κέρας της Αφρικής. Κατά το ίδιο έτος, η ΕΕ διέθεσε άνω των 331 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την πρόληψη της παράνομης κίνησης.