Ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου 2018 η παρέμβαση των Γιατρών του Κόσμου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μετά από δύο χρόνια καθημερινής παρουσίας και χιλιάδες ιατρικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι Γιατροί του Κόσμου θα παραδώσουν τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και έχοντας προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη προς τις ελληνικές υγειονομικές αρχές.

Μέσω του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), οι Γιατροί του Κόσμου κατάφεραν να υποστηρίξουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Από τον Απρίλιο του 2016, εξειδικευμένες ιατρικές ομάδες επιχείρησαν σε 22 καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες, παρέχοντας συνολικά 74.912 υπηρεσίες σε 15.581 ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, δόθηκαν 61.914 υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εκ των οποίων 317 υλοποιήθηκαν από την Οφθαλμολογική Μονάδα), 7.015 συνεδρίες Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και 3.630 ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγους. Επιπλέον, οι Γιατροί του Κόσμου παρείχαν Οδοντιατρική Φροντίδα μέσω Κινητής Μονάδας που πραγματοποίησε 2.353 συνεδρίες, ενώ το σύστημα παραπομπής έχει συνδέσει περισσότερα από 4.000 άτομα με τα τοπικά νοσοκομεία για εξειδικευμένη ιατρική περίθαλψη, διευκολύνοντας με τη μεταφορά, τη διερμηνεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες την πρόσβαση σε περισσότερα από 8.500 εξειδικευμένα περιστατικά φροντίδας (τα δεδομένα ενημερώθηκαν τον Απρίλιο του 2018).

«Κύριο μέλημά μας μέσω αυτού του προγράμματος ήταν να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους που ήταν υποχρεωμένοι να ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε η Ευγενία Θάνου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας. “Οι ομάδες μας εργάστηκαν σκληρά σε καθημερινή βάση για να εξασφαλίσουν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην υγεία”.

Η Γενική Συντονίστρια της παρέμβασης, Τατιάνα Ολιβέρο, πρόσθεσε «Οι Γιατροί του Κόσμου παραδίδουν την παροχή υπηρεσιών υγείας στους καταυλισμούς στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας τον Μάιο, ωστόσο η παρέμβασή μας, που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) , θα συνεχιστεί στις αστικές περιοχές που υποστηρίζουν την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών μέσω της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν έχει τελειώσει και παρατηρούμε και πάλι μια αύξηση στη ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα: δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και που έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη».