Το πρώτο στην ιστορία Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, μια παγκόσμια συνάντηση για τους πρόσφυγες, πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου στη Γενεύη της Ελβετίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και η κυβέρνηση της Ελβετίας θα φιλοξενήσουν από κοινού αυτή την παγκόσμια συνάντηση, στο Palais des Nations, την ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Η παγκόσμια διάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν ηγέτες και υπουργοί,  αποτελεί την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου, η οποία έχει στόχο να παρακολουθήσει την πρακτική εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, που επιβεβαιώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2018.

To Φόρουμ έχει σκοπό να δώσει ώθηση στην επίτευξη των στόχων του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες και να μεταφράσει τη διεθνή αλληλεγγύη σε συγκεκριμένες δράσεις.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες, που έχουν εμπλακεί και συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις καθόλη τη διάρκεια των προετοιμασιών του Φόρουμ, θα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης διάσκεψης θα αναδειχθούν υψηλού επιπέδου, σημαντικές δεσμεύσεις και  συνεισφορές και θα προωθηθούν καλές πρακτικές, οι οποίες καλούν τα Κράτη, τους πρόσφυγες, τους αναπτυξιακούς φορείς, τον ιδιωτικό τομέα, τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους θρησκευτικούς ηγέτες, ανάμεσα σε άλλους, να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία.

Το τρέχον πρόγραμμα του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στις 17 και 18 Δεκεμβρίου είναι διαθέσιμο εδώ. Θα υπάρχουν τακτικές ενημερώσεις του.


Κάποια από τα σημεία ενδιαφέροντος για δημοσιογραφική κάλυψη από το πρόγραμμα του Φόρουμ περιλαμβάνουν:

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου – Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου: προκαταρτικές και ειδικές εκδηλώσεις και συνεδρίες ειδικού ενδιαφέροντος  

  • Τρεις περιφερειακές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες στην πράξη καλώντας για ενισχυμένη διεθνή ανταπόκριση. Δείτε τα σχετικά προγράμματα εδώ.
  • Εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προσφυγική ανταπόκριση. Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, Press Room 3

Tρίτη 17 Δεκεμβρίου: Πρώτη μέρα του Φόρουμ

  • Μedia/photo opportunity – Άφιξη υψηλού επιπέδου επισκεπτών στο Φόρουμ

Οι επικεφαλής αποστολών στο Φόρουμ από την Ελβετία, που φιλοξενεί μαζί με την Υ.Α. το Φόρουμ, και από τις χώρες που συνδιοργανώνουν το Φόρουμ (Κόστα Ρίκα, Αιθιοπία, Γερμανία, Πακιστάν και Τουρκία), όπως επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres, αναμένεται να φτάσουν στο Φόρουμ μέσα από το Hall 14 (μεταξύ 08:00 και 09:00 CET).  Περισσότερες λεπτομέρειες θα είναι διαθέσιμες σε ημερομηνία πιο κοντινή στο Φόρουμ.

  • Έναρξη του Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, 09:00 – 12:30 CET, Assembly Hall, Palais des Nations

Ζωντανή μετάδοση της εναρκτήριας εκδήλωσης από το European Broadcasting Union (EBU) και διαδικτυακή μετάδοση από τον ΟΗΕ και την Υ.Α.

  • Συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 14:00 – 14:30, Room 3, Palais des Nations

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου: Δεύτερη μέρα του Φόρουμ

Θεματικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου, 09:00 – 11:00 and 11:00 – 13:00, Rooms 17 και 19, Palais des Nations

Μπορείτε να συμβουλεύεστε τακτικά το πρόγραμμα για τους ομιλητές, τις αίθουσες και την agenda.

  • Κλείσιμο του Φόρουμ από τους πρόσφυγες που συμμετέχουν εξαρχής στη διαδικασία με σκέψεις για τα συμπεράσματα και τα επόμενα βήματα, 15:00 -19:00, Assembly Hall, Palais des Nations
  • Καταληκτικά συμπεράσματα από το Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τον Τύπο, 19:00, Hall 14, Palais des Nations

Περισσότερες πληροφορίες για το Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.unhcr.org/global-refugee-forum.html