Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου 63 άτομα που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Χίου, στο ύψος του Ξενοδοχείου Χανδρής ενώ μετά τις 09:30 το πρωί 62 άτομα αποβιβάστηκαν στην παραλία της Βοκαριάς στα Νένητα.

Αν σε αυτούς προστεθούν και οι 127 μετανάστες της Παρασκευής τότε ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έφθασαν μέσα σε ένα 24ωρο, ανέρχεται σε 252 άτομα.

Υπερπληθυσμός στα κρατητήρια

Την ίδια στιγμή όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το politischios.gr, τραγική παραμένει η κατάσταση και στα κρατητήρια της Α.Δ. Χίου αφού με ανώτερη χωρητικότητα τα 18 άτομα, κρατούνται πάνω από 27 παραβατικοί μετανάστες και πρόσφυγες προκαλώντας ασφυξία.

Σε δομές της Ύπατης Αρμοστείας (ξενοδοχεία και διαμερίσματα) διαμένουν 206 άτομα, κυρίως οικογένειες και ευπαθείς ομάδες και ακόμα 17 άτομα σε δομές ΕΚΚΑ.

Να σημειωθεί ότι από την αρχή της εβδομάδες αναχώρησαν για κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας μόλις 35 άτομα.

Το ίδιο δραματική παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι 7.957 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες (6.007 στη Μόρια), 2.418 άτομα στη Σάμο, 1.010 στη Λέρο, 1.162 στην Κω και 149 άτομα στα υπόλοιπα νησιά όπως η Ρόδος και η Τήλος.

Ιστορίες εξαθλίωσης προσφύγων στη Σάμο -Γιατί προσεύχονται να αρρωστήσουν

Στο μεταξύ η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» περιγράφει την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο hotspot της Σάμου αναφέροντας ότι οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ελπίζουν να αρρωστήσουν ή, για τις γυναίκες, να μείνουν έγκυες για να καταφέρουν να ξεφύγουν από το νησί.

Η βρετανική εφημερίδα, τονίζει παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη χρηματοδότηση, ύψους 430 εκατ. ευρώ, για να βελτιώσει τις δομές αλλά αυτές «παραμένουν άθλιες».

«Η Εϊντά ήταν δύο μηνών έγκυος όταν απέβαλε. Ενα μήνα αργότερα, η 18χρονη Σύρια αισθάνεται ακόμη θυμωμένη και μελαγχολική. Οχι μόνο επειδή έχασε ένα παιδί. Αλλά και γιατί αυτό το παιδί ήταν το “εισιτήριό” της για να φύγει από το ελληνικό νησί της Σάμου, όπου έμενε σε ένα άτακτο, άγονο και περιφραγμένο στρατόπεδο».

Με αυτά τα λόγια, ο Guardian επιχειρεί να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό hotspot στη Σάμο, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 3.000 πρόσφυγες.

«Από τον Μάρτιο του 2016, όταν οι Βρυξέλλες κατέληξαν στην αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Αγκυρα για να μειώσουν τις προσφυγικές ροές, μόνο οι “ευαίσθητες” περιπτώσεις μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Εϊντά ήλπιζε να είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις» γράφει ο Guardian, που παράλληλα τονίζει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μπροστά τους δύο επιλογές.

Η πρώτη είναι να παραμείνουν στα hotspots, σε άθλιες συνθήκες, και να «μαραίνονται» μέρα με την ημέρα ή να πληρώσουν 1.000 ή και περισσότερα ευρώ σε διακινητές που θα τους μεταφέρουν παράνομα στην ηπειρωτική χώρα.

«Η Αναστασία Θεοδωρίδου, επικεφαλής των κοινωνικών υπηρεσιών στο νοσοκομείο της Σάμου, δήλωσε ότι ασχολείται τακτικά με υποθέσεις όπως αυτή της Εϊντά» γράφει η βρετανική εφημερίδα. «Δεκάδες γυναίκες έρχονται στο νοσοκομείο απελπισμένες να μάθουν ότι έχουν μείνει έγκυες. Αλλοι πρόσφυγες αγωνιούν να ακούσουν ότι έχουν διαγνωστεί με κάποια σοβαρή ασθένεια. Και αν δεν έχουν κάτι οι ίδιοι, φέρνουν τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Ενας από όλους μπορεί να διαγνωστεί με κάτι» είπε η κυρία Θεοδωρίδου στην εφημερίδα.

Οπως αποκαλύπτουν εσωτερικά έγγραφα, το νοσοκομείο της Σάμου έχει δεχτεί 7.857 πρόσφυγες από την αρχή του χρόνου. «Το αηδιαστικό παράδοξο ότι οι πρόσφυγες ελπίζουν να αρρωστήσουν για να τους συμπεριφερθούν ευνοϊκά ρίχνει μια “σκιά” στο αφήγημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιτυχία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» λέει η βρετανική εφημερίδα, και συνεχίζει: «Η ρόδινη προοπτική των Βρυξελλών, η οποία βασίζεται σε στατιστικά που δείχνουν μια απότομη μείωση των ημερήσιων προσφυγικών ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Αυτή η στροφή έχει οδηγήσει σε μια ευρεία εγκατάλειψη της τραγωδίας από τη διεθνή κοινότητα: οι δημοσιογράφοι έχουν πάει εδώ και καιρό σπίτι. Οι ΜΚΟ τα “μαζεύουν”, οι εθελοντές είναι ελάχιστοι και τα κονδύλια έχουν μειωθεί».

Τονίζεται, επίσης, ότι παρά την ευρωπαϊκή στήριξη στην Αθήνα -που άγγιξε τα 430 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την Κομισιόν- οι συνθήκες στα ελληνικά hot spots παραμένουν άθλιες. Με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στους πρόσφυγες που φτάνουν από τη Λιβύη, την Τυνησία ή την Αλγερία, η κατάσταση δεν είναι λιγότερο δραματική απ’ ότι πριν από ένα χρόνο. «Παραμένει μια τεράστια κρίση, αλλά κάπως ξεχασμένη» λέει η εφημερίδα, και συμπληρώνει:

«Το πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες φαίνεται αμέσως στο camp στο Βαθύ, μια πόλη 6.200 κατοίκων που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά για να έχει θέα προς ένα πανέμορφο λιμάνι. Το στρατόπεδο βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από το κέντρο της πόλης και χτίστηκε για να φιλοξενήσει 700 ανθρώπους. Τώρα, ο αριθμός των προσφύγων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τη χωρητικότητα του camp και εκατοντάδες κοιμούνται σε σκηνές».

Η ιστορία του Σύρου Ντιάμπ και της οικογένειάς του 

Λίγα μέτρα παρακάτω, όπως περιγράφεται, έχει κάνει την εμφάνισή της και ένα δεύτερο αυτοσχέδιο camp. «Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι» λέει ο 23χρονος Ντιάμπ, από το Χομς της Συρίας, ο οποίος διαμαρτύρεται για την απουσία φαρμάκων, ρούχων, την ποιότητα του φαγητού και τις συνθήκες υγιεινής.

«Ο Ντιάμπ είναι εδώ με την οικογένειά του, μεταξύ των οποίων και ένα εξάχρονο παιδί που κρύβεται πίσω από τη μητέρα του όταν ακούγεται κάποιος δυνατός ήχος. Εχει ψυχολογικά τραύματα μετά από έναν βομβαρδισμό στη Συρία, εξηγεί ο Ντιάμπ» γράφει η εφημερίδα, που παράλληλα εξηγεί ότι η οικογένεια από τη Συρία ζει έξω από το hotspot σε μια σκηνή, που δεν τους προστατεύει από τα στοιχεία και μάλιστα είχε πλημμυρίσει από τη βροχή την ώρα που γινόταν η συνέντευξη.

Δεν έχουν παρά μόνο τα ρούχα που φορούν. Αποφεύγουν τις τουαλέτες στο camp γιατί είναι βρώμικες και ανησυχούν ότι ο χειμώνας πλησιάζει και δεν έχουν ρούχα να φορέσουν. Και τι συμβαίνει όταν ρωτούν τους υπεύθυνους αν υπάρχουν πιο ζεστά ρούχα; «Αύριο, αύριο» απαντούν αλλά αυτό το «αύριο» δεν έχει φτάσει ακόμη.

Για «αποσυμφόρηση» ο λόγος

H λέξη «αποσυμφόρηση» ακούγεται παντού στη Σάμο -από ακτιβιστές, αριστερούς πολιτικούς ή ακόμη και εργαζόμενους ΜΚΟ. «Αυτοί όλοι λένε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις σωστές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Φοβούνται, επίσης, ότι αν παραμείνουν στο νησί τόσοι πολλοί όσοι είναι σήμερα και υπό αυτές τις συνθήκες, οι εξτρεμιστές που ήδη εκμεταλλεύονται τους φόβους των ντόπιων θα στρέψουν τη Σάμο προς την ακροδεξιά» λέει η εφημερίδα.

Η κατάσταση στο νησί είναι ήδη… εκρηκτική, με αρκετούς από τους ντόπιους να δυσκολεύονται να αποδεχτούν τόσο μεγάλους αριθμούς προσφύγων στο νησί τους.