Απελπιστική η καθημερινότητα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν «κολλήσει» στη Λέσβο. Οικογένειες με ανήλικα παιδιά μένουν σε βρεγμένες σκηνές εκτός καταυλισμού και κοιμούνται στις λάσπες…

«Νερό, πολύ νερό». Ένας πρόσφυγας ανοίγει την σκηνή του και μας δείχνει ένα γεμάτο ποτήρι νερό, το οποίο αδειάζει στο χώμα. Στη συνέχεια το ξαναγεμίζει μέσα από την σκηνή. Στα τέσσερα διαφορετικά επίπεδα του ελαιώνα που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Αφρικανοί που ζουν σε σκηνές, ήρθαν για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι τη Δευτέρα με μια έντονη καταιγίδα που κράτησε όλη την ημέρα.

Στον λόφο με τις ελιές, σε απόσταση δέκα μέτρων από τις σιδερένιες πόρτες του καμπ της Μόριας, βρίσκονται αυτές τις ημέρες πάνω από 50 σκηνές. Οικογένειες προσφύγων με τα ανήλικα παιδιά τους κοιμούνται πάνω στις λάσπες. Οι πατεράδες ψάχνουν παλέτες από ξύλο προκειμένου να βάλουν κάτω από τις σκηνές, ώστε να μην πλημμυρίσει το εσωτερικό. «Εγώ την αγόρασα. Έκανε 40 ευρώ» λέει ο Ιμπραχίμ στο News 24/7, πιάνοντας το βρεγμένο ύφασμα της εσωτερικής πλευράς του αντίσκηνου στο οποίο κάθονται η γυναίκα και το παιδί του. Σε διπλανές σκηνές βρίσκονται τουλάχιστον δύο έγκυες -η μια μάλιστα στον ένατο μήνα- αλλά και πάνω από 20 ανήλικα παιδιά που παίζουν, περπατάνε και κοιμούνται δίπλα σε σκουπίδια και ακαθαρσίες. Οι γονείς τους έχουν απλώσει όλα τα ρούχα τους που βράχηκαν από την κακοκαιρία.

«Φίλε εγώ δεν ξαναμπαίνω εκεί. Ήμουν μέσα για ένα μήνα αλλά τους τελευταίους πέντε κοιμάμαι στο χωράφι» λέει ο Μοχάμεντ, ο οποίος πριν φύγει από το Ιράκ ήταν οδηγός ταξί. Ο ίδιος έχει κάνει αίτηση για άσυλο και περιμένει να πάρει απάντηση, μέχρι τότε όμως έχει φτιάξει μια «γειτονιά» μαζί με άλλους 6 Σύρους και Ιρακινούς. «Εγώ έχω έρθει εδώ μόνος μου χωρίς οικογένεια, αλλά σου λέω ότι αυτοί από την EASO είναι τρελοί. Δεν βλέπουν τα παιδιά εδώ γύρω; Κοιμούνται στις λάσπες». Όπως λέει, δεν σκοπεύει να μπει ξανά μέσα στον καταυλισμό γιατί οι εντάσεις και οι τσακωμοί μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων είναι καθημερινό φαινόμενο και ο ίδιος φοβάται. «Αλκοόλ. Πολύ αλκοόλ και όχι μόνο». Στην ίδια «γειτονιά» ζει και ένας 20χρονος Σύρος, ο οποίος περιμένει να φύγει για τη Γερμανία. Έχει ήδη περάσει δύο μήνες στη Λέσβο, αλλά προτιμάει να μένει στο χωράφι σε σχέση με τον καταυλισμό.

Στη Λέσβο την Τρίτη βρίσκονται πάνω από 8.000 πρόσφυγες ενώ μέσα στο καμπ της Μόριας το οποίο έχει φτιαχτεί για να φιλοξενεί 2.500 ανθρώπους θα κοιμηθούν απόψε 6.776, ανάμεσά τους 334 παιδιά.