Γ. Μουζάλας: Δεν υπάρχει τέτοια αύξηση ροών που να δείχνει καταπάτηση της συμφωνίας

Διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει τέτοια αύξηση στις προσφυγικές ροές που να δείχνει ότι η Τουρκία καταπατά της συμφωνία με την Ε.Ε. παρείχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Έχουμε έναν μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλάει επομένως κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία τηρείται «και γι’ αυτό παλεύουμε. Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία».

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια συμφόρηση στα νησιά και αυτό, όπως είπε, δυσκολεύει τη ζωή των καλών προσφύγων και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα, όπως δήλωσε, έχουμε με ιδιαίτερη ένταση στην Χίο, στην Σάμο και τη Μυτιλήνη.

Μέτρα που «τρέχουν»

Μεταφορά προσφύγων-μεταναστών με παραβατική συμπεριφορά σε προαναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση, μεταφορά σε camp προσφύγων που κρίθηκαν μη επιστρέψιμοι, εντατικοποίηση του έργου των επιτροπών ασύλων και προσφυγών και ενίσχυση της αστυνόμευσης σε νησιά που παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, είναι τα μέτρα που «τρέχει» η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ανακούφιση και αποσυμφόρηση στα νησιά.

Όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν σε σύσκεψη που είχε, νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί από τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση ότι πιέζει και την Τουρκία και την Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας. «Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στον κύριο σκοπό μας που είναι η συνέχιση της συμφωνίας», είπε και επισήμανε πως αν δεν είχαμε τη συμφωνία, στις μέρες που υλοποιείται, θα είχαμε με τον μικρότερο υπολογισμό 200.000 άτομα plus πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ο σκοπός μας είναι πιέζουμε -το λέω φιλικά και συμμαχικά- την ΕΕ και την Τουρκία ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που έχει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Διπλωματικές πρωτοβουλίες

Ανέφερε επίσης πως «με την βοήθεια του πρωθυπουργού» προχωρούν διάφορες διπλωματικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι κκ Μουζάλας και Ξυδάκης και σε κάποιες περιπτώσεις και ο κ. Τόσκας θα επισκεφθούν τους ομόλογους τους στην ΕΕ για να τους θέσουμε ζητήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και ζητήματα του σχεδιασμού του Δουβλίνο ΙΙ.

Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας εξάλλου προγραμματίζει ταξίδι στην Τουρκία όπου θα συζητήσει με τον υπεύθυνο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, για τη συνέχιση της συμφωνίας και για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστούν οι επιστροφές.

Ειδικά για όσους επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν προχωρούν οι επιστροφές ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, εφαρμόζει τους νόμους του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης, δεν στερεί δικαιώματα από κανέναν.

«Αυτό θέλει χρόνο, πράγματι» είπε και προσέθεσε: «Παρόλα αυτά σκεφτείτε πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώναμε εάν στο όνομα μιας πρόσκαιρης ανακούφισης γινόμασταν ο περίγελος όλου του κόσμου, ότι δηλαδή παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε κράτος δικαίου, το δικαιϊκό μας σύστημα, μας κάνει υπερήφανους και το εφαρμόζουμε».

Μήνυμα για σεβασμό στους νόμους

Ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στα φαινόμενα συμφόρησης που παρατηρούνται σε ορισμένα νησιά είπε ότι αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει η συμφωνία είναι μια συμφόρηση στα νησιά. «Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων, των καλών προσφύγων και μεταναστών, και δυσκολεύει αναμφισβήτητα και τη ζωή των κατοίκων των νησιών. Τέτοια φαινόμενα έχουμε με μια ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει να λαμβάνει μέτρα για να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά αυτά.

Σε camp οι μη επιστρέψιμοι

Για εκείνους τους ανθρώπους στα νησιά οι οποίοι κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου και επιτροπές προσφυγών και δεν θα είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε πως και αυτοί θα μεταφερθούν σε camp στην ενδοχώρα, γεγονός που θα ανακουφίσει τα νησιά αυτά.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυξάνει την αστυνόμευση στα νησιά, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι καυγάδες, φασαρίες και παραβατικές συμπεριφορές από πρόσωπα που φιλοξενούνται στη χώρα μας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.

Επιτροπές ασύλου και προσφυγών

Την ίδια ώρα οι επιτροπές ασύλου και οι επιτροπές προσφυγών συνεχίζουν να λειτουργούν. «Οργανώνουμε αμέσως τον Δεκαπενταύγουστο να αυξήσουμε την παραγωγικότητά τους και ελπίζουμε τελειώνοντας ο μήνας, να έχουμε πλέον μια ομαλή ροή επιστροφών στην Τουρκία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Προσέθεσε: «Επομένως έκκληση στα νησιά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια δυσκολία. Προσπαθούμε για την αποσυμφόρηση. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, με το τέλος του μήνα θα έχουμε ομαλή κατάσταση επιστροφών, και τα νησιά θα έχουν την αποφόρτιση που χρειάζονται».

Oλόκληρη η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Ι. Μουζάλα μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό:
«Είχαμε μία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου τον ενημέρωσα για τα καινούρια ζητήματα στο Προσφυγικό. Ήτανε μία συνάντηση επειδή ο Πρωθυπουργός ήταν εδώ, στα πλαίσια των τακτικών μας συναντήσεων. Επομένως δεν ήταν αυτή η φοβερή, μυστική σύσκεψη, που τόσο καιρό αναφέρουν οι εφημερίδες και τα κανάλια. Ας δούμε όμως την ουσία των προβλημάτων.

Το πρώτο είναι ότι σε αντίθεση με αυτά που γράφονται συνέχεια, επιβεβαιώνουμε ότι οι ροές δεν έχουν αυξηθεί έτσι ώστε να θεωρήσει κανείς ότι από την πλευρά της Τουρκίας έχει καταπατηθεί η συμφωνία. Έχουμε ένα μέσο όρο 80 με 100 άτομα την ημέρα. Από την αρχή της συμφωνίας ο μέσος όρος ήταν αυτός περίπου. Εχθές είχαμε μόνο 165. Άρα για να μιλάει κάποιος για αύξηση των ροών και κατάπτωση της συμφωνίας, είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται.

Αυτό το οποίο μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας, ισχύει. Για αυτό παλεύουμε, για αυτό πιέζουμε και την Ευρώπη και την Τουρκία. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι όταν με 100 την ημέρα μας πιάνει τέτοιος πανικός, σημαίνει ότι η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια πολύ καλή συμφωνία, παρ ότι χλευαστήκαμε όταν ήρθαμε με αυτή τη συμφωνία. Και σημαίνει ότι έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και δεν εννοώ μόνο σαν κυβέρνηση. Εννοώ και σαν Έλληνες, ώστε έχουμε ήδη ξεχάσει ότι πέρυσι τέτοια εποχή, ο μέσος, καθημερινός όρος των αφίξεων ήταν 5000- 8000 άνθρωποι την ημέρα.

Παρακαλώ πολύ για ψυχραιμία και ηρεμία.

Επαναλαμβάνω και λέω: είναι ψευδή η αύξηση ροών από την Τουρκία. Εάν χθες ήταν 90 και σήμερα 100, μπορεί κανείς να μιλήσει για μία αύξηση 10%, αλλά θα πει ψέματα με έναν άλλον τρόπο.

Αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει η συμφωνία, είναι ότι έχει δημιουργήσει μία συμφόρηση στα νησιά. Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών και δυσκολεύει κυρίως τη ζωή των κατοίκων των νησιών.

Τέτοια φαινόμενα έχουν μία ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη.

Έχουμε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα να παίρνουμε μέτρα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες σε αυτά τα νησιά και τα μέτρα αυτά είναι:

Η μεταφορά στην Αθήνα, σε προ-αναχωρησιακά κέντρα υπό κράτηση όλων των κακοποιών στοιχείων. Αυτοί δηλαδή που σπάνε, καίνε, καταστρέφουν τα κοντέϊνερ, τσακώνονται μεταξύ τους, δημιουργούν προβλήματα στον πληθυσμό με την συμπεριφορά τους.

Αυτό θα είναι μία ανακούφιση και θα είναι επίσης και ένα μήνυμα. Ότι θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι νόμοι της χώρας μας και εμείς σεβαστήκαμε την ιδιαίτερη κατάσταση τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Το δεύτερο είναι ότι στα νησιά υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που κρίθηκαν από τις επιτροπές ασύλου και προσφύγων, και αυτοί δεν θα είναι επιστρέψιμοι στην Τουρκία. Αυτοί θα μεταφερθούν σε καινούρια camp που φτιάχνουμε στην ενδοχώρα. Αυτό αυτόματα θα φέρει μία ανακούφιση στα νησιά.

Πήρε εντολή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη-και με την ευαισθησία που έχει πάντα δεν αμφιβάλλω ότι θα το κάνει-να αυξήσει την αστυνόμευση στα νησιά αυτά και να στείλει και το μήνυμα ότι καυγάδες, φασαρίες και άλλα τέτοια πράγματα όταν φιλοξενούνται στα νησιά, δεν μπορούμε να τα δεχτούμε.

Και το τελευταίο είναι ότι οι επιτροπές ασύλου και οι επιτροπές προσφύγων συνεχίζουν να λειτουργούν. Οργανώνουμε μετά τον 15Αύγουστο να αυξήσουμε τη λειτουργικότητά τους και ελπίζουμε τελειώνοντας ο μήνας να έχουμε πλέον μία ομαλή ροή επιστροφών στην Τουρκία.

Επομένως, έκκληση στα νησιά, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μία δυσκολία, προσπαθούμε για την αποσυμφόρηση. Εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά τέλος του μήνα θα έχουμε ομαλή ροή επιστροφών και τα νησιά θα αποσυμφορηθούν από τις ροές προς την Τουρκία.

Όπως σας είπα προηγουμένως εμείς έχουμε μία συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι ότι πιέζουμε και την Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και η Τουρκία να υλοποιήσει τις δικές της. Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίτευξη του σκοπού μας που είναι η συνέχιση της συμφωνίας.

Εάν δεν είχαμε τη συμφωνία, τις 150 μέρες που υπάρχει η συμφωνία, θα είχαμε με τον μικρότερο υπολογισμό 200.000 άτομα plus πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ο σκοπός είναι, να πιέζουμε- και δεν το λέω αυτό εχθρικά, το λέω φιλικά- συμμαχικά- και την Ευρώπη και την Τουρκία. Να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που έχει.

Εμείς τώρα έχουμε προγραμματίσει με τη βοήθεια του Πρωθυπουργού, διάφορες διπλωματικές κινήσεις. Μία από αυτές είναι ότι εγώ και ο κ. Ξυδάκης και σε κάποιες και ο κ. Τόσκας να επισκεφτούμε τους ομολόγους μας στην ΕΕ, για να τους θέσουμε ζητήματα του προσφυγικού – μεταναστευτικού και για να θέσουμε ζητήματα που προκύπτουν από την ύπαρξη, στη φάση του σχεδιασμού πριν γίνει πραγματικότητα, του σχεδιαζόμενου του Δουβλίνου 2. Μια συμφωνία που πάει στην ΕΕ.

Εγώ προγραμματίζω ένα ταξίδι στην Τουρκία, για να συζητήσω με τον υπεύθυνο για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό, για τη συνέχιση της συμφωνίας και τους όρους με τους οποίους θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις επιστροφές. Γιατί ξέρετε, αυτό που γυρνά καμιά φορά σαν κατηγορία εναντίον μας, είναι το γιατί δεν κάνετε επιστροφές και έχουν σταματήσει τόσο καιρό οι επιστροφές.

Ο λόγος είναι ότι εμείς είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Εφαρμόζουμε τους νόμους του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης, δεν στερούμε δικαιώματα από κανέναν. Αυτό δυστυχώς παίρνει χρόνο. Ο χρόνος δυστυχώς είναι εις βάρος μας. Παρ όλα αυτά σκεφτείτε πόσο μεγάλο βάρος θα σηκώναμε εάν στο όνομα μιας πρόσκαιρης ανακούφισης γινόμασταν ο περίγελος όλου του κόσμου, ότι δηλαδή παραβιάζουμε ανθρώπινα δικαιώματα. Επειδή είμαστε κράτος δικαίο, το δικαιικό σύστημα μας κάνει περήφανους και το εφαρμόζουμε».