Όσο διευρύνουμε τη συζήτηση για τον αποκλεισμό, τόσο αποκαλύπτουμε πτυχές και υπηρεσίες που μοιάζουν απαγορευτικές για άτομα με αναπηρίες . Ένας τομέας σχεδόν ανέγγιχτος είναι η παροχή επαγγελματικού προσανατολισμού. Φαίνεται ότι στην Ελλάδα όχι μόνο η εφαρμογή επαγγελματικού προσανατολισμού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ατόμων με αναπηρίες, αλλά δεν υπάρχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες που να απευθύνονται σε ΑμεΑ.

Στα πλαίσια αυτά η ίδρυση της Career Sign είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη για το αναπηρικό κίνημα. Η “Career Sign” είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία φέρει την ριζοσπαστική πρωτοτυπία να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού σε άτομα με αναπηρίες αλλά και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το 2017 κατέκτησε το βραβείο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (Social Impact Award) Στόχοι της είναι η εξέλιξη σε έναν χώρο στον οποίο σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες μπορούν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν από εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να καταστούν ικανοί να ασκήσουν την ιδιότητα τους αποτελεσματικότερα, η ενημέρωση και εκπαίδευση των υπεύθυνων ανθρωπίνου δυναμικού στην αξιοποίηση της διαφορετικότητας, η επαγγελματική ανάπτυξη ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με σκοπό την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, η εξέλιξη ψυχομετρικών εργαλείων και μεθόδων προσαρμοσμένα στις ανάγκες ευπαθών ομάδων. Η ένταξη στην αγορά εργασίας είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού, και έτσι με γνώμονα επιστημονικές μεθόδους η Career Sign πραγματοποιεί μια προσπάθεια να σχεδιάσει και να προωθήσει αποτελεσματικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες αποκλεισμένων ομάδων.

Η αποστολή της “Career Sign” είναι να βοηθήσει:

α) μαθητές με αναπηρία στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη,

β) μαθητές και ενήλικες με αναπηρία στην επιλογή επαγγελματικής πορείας σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες τους,

γ) ενήλικες με αναπηρία αναφορικά με την ένταξη τους στην αγορά εργασίας,

δ) τις οικογένειες ΑμεΑ με υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Επιπλέον στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει ευρύτερα την κοινή γνώμη για τις καλές πρακτικές και τις πολιτικές ένταξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην επαγγελματική ζωή και την αγορά εργασίας.

Η ομάδα της Career Sign αποτελείται από την Χρυσάνθη Γεωργαντά, συνιδρύτρια και σύμβουλο σταδιοδρομίας, τη Θάλεια Κιούση, συνιδρύτρια και υπεύθυνη προγραμμάτων εξοικείωσης με την Αναπηρία, τον Βαγγέλη Αυγουλά, δικηγόρο και τακτικό εκπρόσωπο στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views για νέους με προβλήματα όρασης, ο οποίος αναλαμβάνει την εποπτεία για τη σωστή, αποτελεσματική και με σεβασμό διασύνδεση των υπηρεσιών της “Career Sign” με τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους, τη Χρυσάνθη Σχοιναράκη, καθηγήτρια νοηματικής γλώσσας μέλος ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, τη Σταυρούλα Γεωργαντά, ειδικό βοηθητικό προσωπικό ΕΕΕΕΚ μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες, και τέλος την Βασιλική Λέντζου, ψυχολόγο και σύμβουλο σταδιοδρομίας.

Κάθε προσπάθεια να γεφυρώνονται οι ανισότητες είναι αξιοθαύμαστες και πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω, για να υπενθυμίζουμε ότι κάθε κατάκτηση ανοίγει όλο και περισσότερους δρόμους για την ένταξη και την κοινωνική αλλαγή!

Δείτε περισσότερα για την Career Sign εδώ.

Ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε την Career Sign και στα social media

Facebook: https://www.facebook.com/Careersign/
Twitter: https://twitter.com/career_sign
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCInQtKOpcvizDT178wmp3rQ
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/careersign/
Instagram: https://www.instagram.com/career_sign/