Εδουάρδο. Πριν από τρία χρόνια υπέγραψε σύμβαση εργασίας με το Gil Gayarre Foundation, κέντρο που εξειδικεύεται στην ειδική αγωγή. Συμμετείχε στα workshops από τότε που ήταν παιδί.

Παρά τις ικανότητές του, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ένας δικαστής έκρινε ότι δεν μπορούσε να ψηφίσει, αφού η οικογένειά του ζήτησε γονική άδεια για να του παράσχει μεγαλύτερη προστασία.

Παρά τις ικανότητές του, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ένας δικαστής έκρινε ότι δεν μπορούσε να ψηφίσει, αφού η οικογένειά του ζήτησε γονική άδεια για να του παράσχει μεγαλύτερη προστασία.

Ο Εδουάρδο είναι ένας από τους 100.000 ανθρώπους με νοητική αναπηρία που θα μπορέσουν να ψηφίσουν  μετά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

«Αισθανόμουν σαν τέρας. Πέρυσι ήμουν λυπημένος. Φέτος αισθάνομαι διαφορετικά, μπορώ να ψηφίσω.. Είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος» λέει ο Εδουάρδο Σάντσεθ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροπολογία που υπέβαλαν οι Σοσιαλιστές και υποστηρίχθηκε ομόφωνα από όλα τα άλλα κόμματα για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου της χώρας.

Ο Αντόνιο Χινογιόσα εργάζεται για την εκστρατεία με τίτλο «Η ψήφος μου μετράει», η οποία υποστηρίζει ότι τα άτομα με νοητική αναπηρία έχουν δικαίωμα ψήφου. Έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

Ο Αντόνιο Χινογιόσα είναι συντονιστής της εκστρατείας, «Η ψήφος μου μετράει»: Για παράδειγμα η δυσκολία εύρεσης του ψηφοδελτίου, του εκλογικού σας τμήματος, οι οδηγίες για το πώς θα πάτε από το σπίτι σας στο εκλογικό κέντρο και επιπλέον αν αυτό δεν είναι προσβάσιμο. Η ψηφοφορία για πρώτη φορά είναι ένα ιστορικό επίτευγμα.

Υπάρχουν μόνο οκτώ χώρες στην Ευρώπη που δίνουν δικαίωμα ψήφου στα άτομα με νοητική αναπηρία.

Ο Εδουάρδο ψήφισε. Και το έκανε με χαμόγελο ανακτώντας ένα δικαίωμα που του επιτρέπει να είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως οποιοσδήποτε άλλος πολίτης.

«Αβεβαιότητα. Αυτό χαρακτηρίζει την εκλογική μέρα η οποία με πάσα βεβαιότητα θα καταλήξει στην πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην χώρα. Ομάδες ατόμων με αναπηρία έχουν ήδη διεκδικήσει την προσοχή της επόμενης κυβέρνησης» μεταδίδει από την Μαδρίτη ο Κάρλος Μαρλάσκα για το euronews.