Ένας παράλυτος άνδρας με κομμένο νωτιαίο μυελό κατάφερε να περπατήσει ξανά, χάρη σε ένα εμφύτευμα που αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ελβετών ερευνητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα επιστημονικά χρονικά που κάποιος έχει υποστεί πλήρη κοπή στο νωτιαίο μυελό και μπόρεσε να περπατήσει και πάλι.

Ο λόγος για τον Μισέλ Ροκάτι, που έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα πριν από πέντε χρόνια. Ο νωτιαίος μυελός του, κόπηκε εντελώς και έχασε τελείως την αίσθηση των ποδιών του. Τώρα όμως μπορεί να περπατήσει χάρη σε ένα ηλεκτρικό εμφύτευμα που έχει προσαρτηθεί χειρουργικά στη σπονδυλική του στήλη.

«Η τεχνολογία είναι ένα δώρο για μένα. Σηκώνομαι όρθιος, περπατάω όπου θέλω, μπορώ να περπατήσω τις σκάλες – είναι σχεδόν μια φυσιολογική ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ.

Η ταχύτητα της ανάρρωσης του Μισέλ εξέπληξε ακόμα και την νευροχειρουργό που εισήγαγε το εμφύτευμα και προσάρτησε ηλεκτρόδια σε μεμονωμένες νευρικές ίνες, την καθηγήτρια Ζοκλίν Μπλοχ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης.

«Έμεινα εξαιρετικά έκπληκτη. Ο Μισέλ είναι απίστευτος. Θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για να προοδεύει και να γίνεται όλο και καλύτερος», είπε η νευροχειρούργος.