Υποδειγματική για τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη δραστηριότητα του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, κατά την συνάντησή του με το Δ.Σ. και μέλη του Συλλόγου, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογραμμίζοντας ότι υπηρετούν στο ακέραιο, τον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, οι οποίοι στηρίζονται στον ‘Ανθρωπο.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός Ανθρωπισμός, η πραγματική αρχή της Ισότητας σημαίνει ότι βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε ‘Ανθρωπο ο οποίος έχει ανάγκη, ώστε ο ‘Ανθρωπος αυτός, και ιδίως από την μικρή του ηλικία, να ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με τους άλλους και να έχει ίσες ευκαιρίες» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ παρατήρησε ότι δυστυχώς, και μέσα από την βαθιά κρίση την οποία διανύουμε, το κράτος δεν φέρνει σε πέρας, είναι ελλειμματικό, σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση αυτής της αποστολής.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα κενά του κράτους που αναπληρώνει με τεράστιο περίσσευμα ψυχής ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στηρίζετε το κοινωνικό κράτος, στηρίζετε τον κοινωνικό ιστό, ο οποίος χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η δική σας, θα μπορούσε να είχε διαρραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία του Τόπου μας στην έξοδο από την κρίση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπερβάλλω καθόλου σε αυτά που λέω. Είναι η απόλυτη αλήθεια και πιστεύω βαθιά σε αυτή την αλήθεια».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «η δύναμη της κοινωνίας μας, και το έχει αποδείξει η Ιστορία μας, είναι ότι εμείς, οι Έλληνες, κρατάμε μέσα μας βαθιά τα ανθρωπιστικά μας χαρακτηριστικά, ιδίως σε κρίσιμες περιόδους» και κατέληξε με την επισήμανση: «Ξέρουμε τι σημαίνει Αλληλεγγύη -το έχουμε βιώσει- και μέσα από αυτή την Αλληλεγγύη έχουμε καταφέρει να βγούμε νικητές σε δύσκολες περιόδους. Και η εποχή μας είναι μια τέτοια περίοδος. Περίοδος, όπου όλοι μαζί, προσπαθώντας και δίνοντας ό,τι μπορεί ο καθένας, έχουμε τη δύναμη να ξεφύγουμε και από αυτή την κρίση. Και να δώσουμε στη νέα γενιά, την Ελλάδα που αξίζει να έχει, για να μπορέσει και εκείνη να προσφέρει αυτό που μπορεί, χωρίς να την εμποδίζουν τα δικά μας λάθη».

Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της κας Χαρίκλειας Χατζησεβαστού – Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα. Πρόκειται για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνκής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό.

Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Για το σκοπό αυτό οι αρχές των ίσων ευκαιρών και της ισότητας των ανθρώπων διέπουν τη λειτουργία του φορέα μας.

Αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των ωφελουμένων του.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε παιδιά. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου συνεργαζόμαστε με συμβούλους Ειδικής Αγωγής, με το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του ΠΑ.ΜΑΚ. και τα ΙΕΚ  (δημόσια και ιδιωτικά).