Μία νέα κοινωνική δομή, που θα προσφέρει “Ελπίδα Ζωής” σε άτομα με αναπηρία, αποκτά η Ήπειρος. Πρόκειται για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), οι οποίες κατασκευάστηκαν στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ήπειρος 2014-2020″ και οι οποίες θα παραδοθούν επίσημα την ερχόμενη Κυριακή 11 Ιουνίου από την Περιφέρεια.
Για το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, Νατάσα Μπέγκα, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς όλους τους Ηπειρώτες, να παραβρεθούν στην τελετή παράδοσης- παραλαβής.
Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε το εγχείρημα προσπάθεια ζωής και απέδωσε τα εύσημα στην πρόεδρο κ. Μπέγκα, γιατί όπως είπε, έχει προσφέρει πολλά στα Γιάννενα. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Αυτό είναι το σπουδαιότερο έργο που κάνει και θέλω να τη συγχαρώ ως περιφερειάρχης Ηπείρου. Θα είμαστε δίπλα της με την αρμόδια υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας και τις άλλες υπηρεσίες που έχουμε. Ό,τι θέματα έχουμε, θα τα λύσουμε. Όταν συνεργαζόμαστε, τότε έχουμε αποτέλεσμα”.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου και τον κ. Καχριμάνη προσωπικά, καθώς και την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας για τη συνεργασία στην υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, τόνισε ότι «οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, είναι το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής πρόνοιας στην Ήπειρο» και επισήμανε πως «ανοίγονται καινούριοι δρόμοι συνεργασίας και υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία».
Η κ. Μπέγκα κάλεσε τους Ηπειρώτες να επισκεφτούν τα σπίτια της κοινωνικής δομής και πρόσθεσε:«Είναι πρωτοποριακά, ενεργειακής κλάσης Α, τα πρώτα τέτοια σπίτια που γίνονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι το πρώτο κέντρο που θα φιλοξενήσει τα ανάπηρα άτομα και θα υλοποιήσει προγράμματα θεραπευτικής καλλιέργειας. Επίσης, θα είμαστε οι πρώτοι που θα έχουμε άμεση και στενή συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του πανεπιστημίου. ‘Αρα, έχουμε όλα τα εχέγγυα να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Σας παρακαλώ, σας καλώ, ελάτε από κοντά να χαρείτε και εσείς με τη δική μας χαρά»
Η κατασκευή των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “Ελπίδα Ζωής”, συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.280.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Το έργο, αφορά στην κατασκευή επτά κατοικιών, η κάθε μια από τις οποίες, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 4 άτομα. Μία κατοικία θα χρησιμοποιηθεί για βραχεία παραμονή ατόμων με αναπηρία και παράλληλα θα λειτουργήσει ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας, απασχόλησης και ψυχαγωγίας για τους ενοίκους και επισκέπτες με αναπηρία.
Η κάθε μια από τις επτά ανεξάρτητες κατοικίες, έχει εμβαδόν 216 τ.μ. Το κοινόχρηστο κτίριο καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης περιλαμβάνει γυμναστήριο, τμήμα φυσιοθεραπείας, ιατρείο, εργαστήρια και ένα χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Όλοι οι κύριοι χώροι είναι ισόγειοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι για άτομα με αναπηρία.
Ο περιβάλλων χώρος, θα δεντροφυτευθεί και θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να ευνοεί υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής.