Με τη συνέργεια τεσσάρων οργανώσεων υλοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016 το «Πρόγραμμα καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου: πρόληψη και παρέμβαση». Το Πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε συνέχιση και εξέλιξη του προγράμματος «Ζούμε όπως κι εσύ», που σχεδιάστηκε το 2010 και υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2013 από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.  Το Πρόγραμμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και να αποτελέσει ένα ανάχωμα στο πρωτόγνωρο, ιδιαίτερα ανησυχητικό και διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο των ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων που καταγράφονται στη χώρα μας.  Στοχεύει στη στήριξη και ενημέρωση της νέας γενιάς, αλλά και στην ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινής γνώμης, των γονέων, των δασκάλων, των εκπαιδευτικών και γενικότερα όλων μας, γύρω από θέματα ρητορικής μίσους, ομοφοβίας/τρανσφοβίας, Πρόγραμμα Καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ κοινωνικού αποκλεισμού, ενδοσχολικού εκφοβισμού λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου, αλλά και της διακριτικής αποσιώπησης αυτών. Έτσι, μετά από αξιολόγηση επανασχεδιάστηκε το Πρόγραμμα και σήμερα λειτουργεί εκ νέου, με καινούργια διοικούσα επιτροπή, επιστημονικό προσωπικό και σε νέο χώρο.
Δημιουργήθηκε μία δομή ψυχολογικής στήριξης, το «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» και, παράλληλα, σχεδιάστηκε ένα ευρύ φάσμα δράσεων προβολής και ενημέρωσης της μέσης ελληνικής οικογένειας για τα δικαιώματα των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και ταυτότητα φύλου, μέσω της πανελλήνιας εμβέλειας Καμπάνιας με τίτλο «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ».

Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης “11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ” απευθύνεται σε λεσβίες, γκέι, αμφί, τρανς, τις οικογένειές τους και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και από τις 14/06/2016 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ.: 97606/Δ2).  Το 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ απευθύνεται ακόμη σε όποιο άτομο υφίσταται διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, καθώς και σε κάθε άνθρωπο που έχει ερωτήματα σχετικά με το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμό ή/και της ταυτότητας και έκφρασης φύλου.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται και το 2ο έργο του προγράμματος η Καμπάνια «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», που παρεμβαίνει σε επίπεδο πρόληψης και ευαισθητοποίησης. Βασική στόχευση της Καμπάνιας είναι η κοινή γνώμη να εξοικειωθεί με την έννοια της συντροφικότητας μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου και να επικοινωνήσει τα συναισθήματα αγάπης, που βιώνουν όλα τα ζευγάρια, την Πρόγραμμα Καταπολέμησης των διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου ανάγκη για αποδοχή από την οικογένεια και τους φίλους και τα χαρακτηριστικά της προοπτικής και της διάρκειας μίας σχέσης.

Το εγχείρημα αποτελεί μία προσπάθεια αύξησης της ορατότητας του βαθμού αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολιτών μας από το σύνολο της κοινωνίας. Η Καμπάνια «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» έρχεται να συμβάλει στην προσπάθεια αφύπνισης και εξοικείωσης της κοινής γνώμης αναφορικά με αυτά τα ζητήματα μέσω των ΜΜΕ, με ημερίδες και δράσεις ανά την επικράτεια, ώστε να επιτευχθεί το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση της ενημέρωσης κυρίως στην περιφέρεια και τις απομακρυσμένες περιοχές, όπου τα κρούσματα είναι πιο έντονα και η αφανής βία πιο βάναυση.

Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και οι οργανώσεις «Thessaloniki Pride», «Athens Pride» και «Θετική Φωνή».

Καμπάνια για την ομόφυλη συντροφικότητα

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έντονου προβλήματος των διακρίσεων βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και να αποτελέσει ένα ανάχωμα στο πρωτόγνωρο, ιδιαίτερα ανησυχητικό και διαρκώς αυξανόμενο φαινόμενο των ομοφοβικών επιθέσεων που καταγράφονται στη χώρα μας.

Στόχος της Καμπάνιας «ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» είναι να εξοικειώσει την κοινή γνώμη με την έννοια της συντροφικότητας μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου καθώς και να επικοινωνήσει στην ελληνική κοινωνία τα συναισθήματα αγάπης και έρωτα, την ανάγκη για αποδοχή από την οικογένεια και τους φίλους και τα χαρακτηριστικά της προοπτικής και της διάρκειας μίας σχέσης που είναι κοινά σε όλα τα ζευγάρια, ετερόφυλα και ομόφυλα.

Στο 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά!

Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 – 19:00 εκτός επίσημων αργιών

  • Νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνει κανείς και έχεις ανάγκη να μιλήσεις σε κάποια/κάποιον;
  • Σε ελκύει το ίδιο φύλο και νιώθεις κάπως;
  • Σκέφτεσαι να κάνεις coming out;
  • Νιώθεις ότι η σχέση με το σώμα σου δεν σε εκφράζει;
  • Ξεκινάς ή βρίσκεσαι στο στάδιο της μετάβασης και χρειάζεσαι στήριξη;
  • Το παιδί σου σε εμπιστεύτηκε και σου μίλησε. Χρειάζεσαι να το μοιραστείς με κάποια ή κάποιον ειδικό.
  • Σου είπε η φίλη σου ότι είναι λεσβία και ότι χρειάζεται τη στήριξή σου;
  • Ψάχνεις τρόπο να έρθεις πιο κοντά στο παιδί σου;
  • Έκανε η αδελφή σου coming out και θέλεις να εξηγήσεις στους άλλους, ότι όλα είναι καλά;
Μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά για οτιδήποτε σε απασχολεί. 11528

Η οργανωτική και επιστημονική ομάδα του 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ενθαρρύνει και επιδιώκει τη συνεργασία, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου, την ομόφυλη συντροφικότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Συμβάλει στην πρόληψη, στην παρέμβαση και στην καταπολέμηση των διακρίσεων, της ρητορικής μίσους, της ομοφοβίας/τρανσφοβίας, του κοινωνικού αποκλεισμού λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και της διακριτικής αποσιώπησης αυτών.