Στις 19 Ιουνίου 1865 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Juneteenth, η επέτειος της λήξης της δουλείας στις ΗΠΑ, για να τιμηθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν οι Αφροαμερικανοί το αυτονόητο για κάθε άνθρωπο, την ελευθερία. Και αυτό είναι η Juneteenth, συνδυασμός των λέξεων Ιούνιος (June) και 19η (19th), όταν ο στρατηγός των Νοτίων, Γκόρντον Γκρέιντζερ, ανέγνωσε τη Διακήρυξη Χειραφέτησης του Αβραάμ Λίνκλολν, στους τελευταίους εναπομείναντες δούλους σε φυτεία στο Γκάλβεστον του Τέξας μετά τον αμερικανικό Εμφύλιο.

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών πιέζουν πλέον η 19η Ιουνίου να γίνει εθνική γιορτή για τις ΗΠΑ.

Έχει τις ρίζες της στην πολυαναμενόμενη στιγμή της χειραφέτησης στο Τέξας, όπου περισσότεροι από 250.000 σκλάβοι μαύροι έμαθαν στις 19 Ιουνίου 1865 -περισσότερο από δύο χρόνια μετά τη Διακήρυξη Χειραφέτησης του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν- ότι ήταν ελεύθεροι.

Οι ιδιοκτήτες σκλάβων του Τέξας είχαν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το τέλος του εμφυλίου πολέμου και τη διακήρυξη χειραφέτησης. «Οι μαύροι ήταν σε μια τόσο ευαίσθητη κατάσταση στο Τέξας», ανέφερε ο C.R. Gibbs, ιστορικός και συγγραφέας του «Black, Copper & Bright: The District of Columbia’s Black Civil War Regiment». «Εχετε την κατάρρευση της συνομοσπονδιακής κυβέρνησης. Και περιπλανώμενες ομάδες ανδρών που ήθελαν να γυρίσουν πίσω το ρολόι. Ενας αξιωματικός της Ενωσης είπε κάποτε, ‘Δεδομένης της επιλογής μεταξύ κόλασης και Τέξας, θα ζούσα στην κόλαση και θα νοίκιαζα το Τέξας’. Τόσο κακό ήταν τότε το Τέξας».

Και μετά, στις 19 Ιουνίου 1865, ο υποστράτηγος Γκόρντον Γκράνγκερ (Gordon Granger) αποβιβάστηκε στο νησί Γκάλβεστον (Galveston) με περισσότερα από 2.000 στρατεύματα της Ενωσης. Στάθηκε στην έδρα του Τέξας στο Γκάλβεστον και διάβασε «Γενική Εντολή Νο 3»: «Οι άνθρωποι του Τέξας ενημερώνονται ότι, σύμφωνα με μια διακήρυξη από τους Εκτελεστικούς των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. κυβέρνηση), όλοι οι σκλάβοι είναι ελεύθεροι».