Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όρισε την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων. Η συμβολική αυτή ημερομηνία αποτέλεσε και την τελευταία μέρα της απελευθέρωσης και επιστροφής των Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων από τις τούρκικες φυλακές σε Κύπρο και Τουρκία μετά το πέρας της εισβολής το 1974.

Μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους και παιδιά που έχασαν τους γονείς τους …

29η Οκτωβρίου: Ημέρα μνήμης για τους αγνοούμενους της Κύπρου

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) της Κύπρου, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει ως αποστολή της τη διερεύνηση 1468 υποθέσεων Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αγνοουμένων, καθώς και 502 υποθέσεων Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Η ΔΕΑ συστάθηκε το 1981 σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς η Δ.Ε.Α. για δύο δεκαετίες παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργός, γιατί η τουρκική πλευρά δεν συνεργάστηκε.

 

Η ΔΕΑ είναι μια τριμελής διακοινοτική διερευνητική επιτροπή, αποτελούμενη από ένα αντιπρόσωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ένα αντιπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας κι ένα Τρίτο Μέλος, που υποδεικνύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και διορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανθρωπιστική αποστολή της Επιτροπής, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα και με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, είναι να διερευνήσει και εξακριβώσει την τύχη όλων των αγνοουμένων προσώπων στην Κύπρο.