Τα μέλη της Γερουσίας της Αργεντινής καταψήφισαν την Πέμπτη το σχέδιο νόμου το οποίο θα αποποινικοποιούσε την άμβλωση στη χώρα όπου γεννήθηκε ο πάπας Φραγκίσκος, με κείμενο εναντίον του οποίου κινητοποιήθηκε μαζικά η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία, διαγράφοντας τις ελπίδες των φεμινιστικών οργανώσεων, που είχαν αναπτερωθεί όταν το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από τη Βουλή τον Ιούνιο.

Τριάντα οκτώ μέλη της Γερουσίας ψήφισαν «όχι» στο κείμενο αυτό, που επέτρεπε τον οικειοθελή τερματισμό της εγκυμοσύνης μέσα στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης, 31 ψήφισαν ναι και δύο απείχαν, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του προεδρείου.

Το νομοσχέδιο συζητείτο στη Γερουσία επί 16 ώρες και η μάχη που δόθηκε μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων πλευρών ήταν σκληρή. Καθ′ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων στους δρόμους του Μπουένος Άιρες γυναίκες, άνδρες, ακτιβιστές, δικηγόροι είχαν συγκεντρωθεί διαδηλώνοντας υπέρ της άμβλωσης ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε διοργανώσει δική της συγκέντρωσης, με τους συμμετέχοντες να τάσσονται κατά του δικαιώματος στην άμβλωση.