Ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ο ιδρυτής του Εl Sistema, του προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης νέων στη Βενεζουέλα που έσωσε χιλιάδες παιδιά από έναν κόσμο εγκλήματος κι ανέχειας κι απέκτησε φήμη σε όλο τον κόσμο, απεβίωσε το Σάββατο στο Καράκας σε ηλικία 79 ετών.

Η μουσική αλλάζει τον άνθρωπο, ακόμη και αυτούς που μέχρι πρότινος κινούνταν στο περιθώριο του νόμου ακόμη και έξω από αυτόν. Αυτό έκανε πράξη ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ο ιδρυτής του El Sistema, του προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης νέων στη Βενεζουέλα που έσωσε χιλιάδες παιδιά από το έγκλημα και την ανέχεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου

Γνωστός απλά ως El Maestro στη Βενεζουέλα, ασχολήθηκε με τη μουσική και την πολιτική. Ήταν πάντα πολύ διακριτικός όσον αφορά την προσωπική του ζωή και δεν άφησε σύζυγο, ούτε παιδιά.

Ο μαέστρος από τη Βενεζουέλα έμεινε ως το τέλος της ζωής του διακριτικός παρά την τεράστια φήμη που απέκτησε σε όλο τον κόσμο και τους χιλιάδες μαθητές που άφησε.

«Ένας σπουδαίος πολίτης της Βενεζουέλας μας εγκατέλειψε. Ευχαριστούμε, Μαέστρο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, για την όμορφη κληρονομιά που αφήσατε στα παιδιά και στους νέους της Βενεζουέλας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Παιδείας της Βενεζουέλας, ο Ελίας Χάουα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου

Ποιος ήταν ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου – José Antonio Abreu Anselmi

Ο Αμπρέου γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1939 στη Βαλέρα, μια πόλη στην Πολιτεία Τρουχίγιο.

Το 1975 ίδρυσε το Sistema de Orquestas Infantiles y Juveniles (Σύστημα Ορχηστρών Παιδιών και Εφήβων), που θα γινόταν γνωστό απλά με το όνομα El Sistema («Το Σύστημα»).

Επρόκειτο για ένα κυβερνητικό σχέδιο με σκοπό να αποκτήσουν μουσική παιδεία παιδιά από λαϊκές, φτωχές συνοικίες.

Ισως η γνωστότερη μορφή του El Sistema σε διεθνές επίπεδο είναι ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, που απέκτησε την μουσική του παιδεία χάρη στο πρόγραμμα αυτό κι είναι σήμερα ο διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λος Άντζελες.

Στο πρόγραμμα σήμερα συμμετέχουν 900.000 παιδιά και έφηβοι, που εκπαιδεύονται από 10.000 δασκάλους, σε πάνω από 1.500 ορχήστρες και χορωδίες σε όλη τη Βενεζουέλα.

Το μοντέλο αναπαρήχθη έκτοτε σε πάνω από 50 χώρες, με αποτέλεσμα ο Αμπρέου να αποκτήσει ευρύτατη διεθνή αναγνώριση. Το 1993 του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Μουσικής της Ουνέσκο, ενώ το 2008 έλαβε το Principe de Asturias de las Artes, την κορυφαία τιμητική διάκριση της Ισπανίας.

Στο πρόγραμμα σήμερα συμμετέχουν 900.000 παιδιά και έφηβοι, που εκπαιδεύονται από 10.000 δασκάλους, σε πάνω από 1.500 ορχήστρες και χορωδίες σε όλη τη Βενεζουέλα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου