Mε τρανς πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα διεκδικώντας το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια χωρίς να κατακρίνονται για την επιλογή τους να αλλάξουν φύλο συνομίλησαν οι δημοσιογράφοι Μαριάννα Καρακουλάκη και Δημήτρη Τοσίδης της Deutsche Welle.

Η περίπτωση της Natasha είναι μοναδική. Εκτός από το γεγονός ότι είναι γυναίκα τρανς, είναι επίσης πρόσφυγας από το Πακιστάν που έχει λάβει άσυλο στην Ελλάδα. Είναι παράλληλα η πρώτη γυναίκα πρόσφυγας που υπέβαλε αίτηση για αλλαγή της ταυτότητας της μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το περασμένο φθινόπωρο.

H Gabi, από την Τυνησία, κρατούσε το χέρι της Natasha όταν ο δικαστής πριν μήνες τους ζήτησε να εγκαταλείψουν το δωμάτιο στο οποίο διέμεναν. Eίναι επίσης μια γυναίκα πρόσφυγας στην οποία έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τη Natasha που ήταν σίγουρη πως ήθελε να αλλάξει φύλο, ηGabi ήταν αρχικά επιφυλακτική. «Άφησα τη χώρα μου, έχασα την οικογένειά μου, αντιμετωπίζω ποικίλα προβλήματα λόγω του φύλου μου και του ονόματός μου», είπε η ίδια μιλώντας στη DW.

H Γκάμπι, η πρόσφυγας από την Τυνησία

H απόφαση να έρθει στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη για την Gabi. Στην Τυνησία έπεφτε καθημερινά θύμα bullying για την επιλογή της. Η οικογένειά της δεν τη δέχτηκε ποτέ, ενώ έφυγε από το σπίτι στα 18. Μια μέρα κι ενώ βρισκόταν σε ένα ταξί, τη σταμάτησε η αστυνομία ζητώντας την ταυτότητά της.

«Με πήγαν σε ένα δωμάτιο όπου με κράτησαν για επτά μέρες. Υπέστην ξυλοδαρμό και βασανισμό. Τελικά μου επιβλήθηκε ποινή δύο μηνών», δήλωσε η Gabi, η οποία αφού απελευθερώθηκε αποφάσισε να πάει στην Τουρκία όπου είχε κάποιους φίλους.

Τελικά κατέληξε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νησί της Λέσβου και στοhotspot της Μόριας. Όπως η ίδια περιγράφει από τη στιγμή που οι υπόλοιποι πρόσφυγες κατάλαβαν πως είναι τρανς άρχισαν να την απειλούν. Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ επενέβη και της παραχώρησε μια ιδιωτική κατοικία. Πέντε μήνες αργότερα μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη.

Το ταξίδι της Natasha ήταν πιο περίπλοκο. Έφυγε από το Πακιστάν το 2015, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να μείνει στη χώρα που γεννήθηκε με την επιλογή της αυτή. «Εργαζόμουν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά υπέστην κακοποίηση και έτσι έφτασα στην Ελλάδα», λέει η ίδια στη DW.

Έφτασε στη Λέσβο αφού βρέθηκε για πολλές ώρες μέσα σε ένα σκάφος με άλλους δεκάδες πρόσφυγες. Η Natasha προσπάθησε να εργαστεί σε ένα χωριό της Λακωνίας, ο εργοδότης της όμως δεν την πλήρωνε και έτσι αναγκάστηκε να φύγει για να φτάσει πάλι στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν θέλει να θυμάται τι πέρασε στην Ειδομένη. Οι επιθέσεις άρχιζαν μόλις έβγαινε από τη σκηνή της. Η ίδια πάθαινε κρίσεις πανικού σχεδόν κάθε μέρα, ενώ στη συνέχεια στάθηκε τυχερή και συνάντησε έναν εθελοντή που τη βοήθησε να δραπετεύσει.

Πλέον τόσο η Νatasha όσο και η Gabi βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι μέλη μιας κοινότητας που παρέχει προστασία στους πρόσφυγες της LGΒΤQκοινότητας.