Κοινή δήλωση των προέδρων και διευθυντών του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου.

Εμείς, οι πρόεδροι και οι διευθυντές των 15 αντιπροσωπειών των Γιατρών του Κόσμου, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αυξανόμενες τάσεις του απομονωτισμού, του ακροδεξιού λαϊκισμού και του αποκλεισμού που εμφανίζονται σε πολλές χώρες. Είναι μέρος της ταυτότητας των Γιατρών του Κόσμου να μιλούν ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί καθώς  τοίχοι και φράκτες υψώνονται, οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά αναγκάζονται να ζουν σε καταυλισμούς κάτω από αξιοθρήνητες συνθήκες – όχι μόνο στο Νότο, αλλά και στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική – οι πολιτικοί ηγέτες επιδίδονται σε απάνθρωπες, μερικές φορές εντελώς ρατσιστικές, ρητορικές και η κοινωνία των πολιτών απειλείται όλο και περισσότερο.

Η ρητορική μίσους και ο φόβος που παρατηρούμε σε ολόκληρο τον κόσμο θυμίζουν τους σκοτεινότερους χρόνους της ιστορίας μας και αποσπούν την προσοχή από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος μας: οι παρατεταμένες κρίσεις σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η έξοδος των προσφύγων Rohingya από τη Μιανμάρ, οι όλο και πιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ακόμα και στις προηγμένες οικονομίες, καθώς και άλλα εμπόδια που δεν επιτρέπουν σε δισεκατομμύρια ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη.

Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική παγκόσμια κρίση, με τους περισσότερους εκτοπισμένους ανθρώπους μετά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά περισσότερο από μια κρίση των προσφύγων, είναι μια κρίση αλληλεγγύης, μια κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες – Προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε περιόδους κρίσης» είναι το σύνθημα του φετινού ανθρωπιστικού συνεδρίου, επ’ ευκαιρία του οποίου πραγματοποιείται η ετήσια συνάντηση και των 15 αντιπροσωπειών του Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου στο Βερολίνο. Βλέπωντας σήμερα αυτά να υπονομεύονται, επιβεβαιώνουμε και υπογραμμίζουμε ξεκάθαρα ότι η προστασία των ανθρώπινων δικαιώματων αποτελεί δέσμευση και ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη..

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη στη βάση της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να προωθεί  τη στρατιωτικοποίηση και να εμπλέκεται  σε επιβλαβείς γεωπολιτικές παρεμβάσεις με το πρόσχημα του «ανθρωπισμού».

Καλούμε τους ηγέτες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψουν σε όλους σε αυτόν τον πλανήτη να ζήσουν με αξιοπρέπεια . Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα!

Οι Γιατροί του Κόσμου είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές εθελοντικό κίνημα που εργάζεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μέσω καινοτόμων ιατρικών προγραμμάτων και υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενδυναμώνουμε τους αποκλεισμένους ανθρώπους και τις κοινότητες να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην υγεία ενώ αγωνιζόμαστε για την καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.