Η ψήφιση ενός νέου νόμου που αναμορφώνει τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι ένα ιστορικό βήμα μπροστά για τα τρανς άτομα στην Ελλάδα, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία.

Ο νέος νόμος που υιοθετήθηκε σήμερα αναφέρει ρητά ότι τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάζουν τα χαρτιά τους χωρίς την απαίτηση ιατρικών παρεμβάσεων ή εξετάσεων.

«Η σημερινή μεταρρύθμιση είναι μια νίκη που κατακτήθηκε δύσκολα  για τους ακτιβιστές των τρανς δικαιωμάτων στην Ελλάδα που έχουν παλέψει για την ισότητα των τρανς ατόμων για χρόνια. Στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να υποχρεώνεται να υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες ώστε να αναγνωριστεί επίσημα το ποιος και ποια είναι», είπε ο Φώτης Φιλίππου,Διευθυντής Εκστρατειών για την Ευρώπη στη Διεθνή Γραμματεία της Διεθνούς Αμνηστίας

«Παρόλο που αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα ιστορικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ο αγώνας δεν έχει κερδηθεί ολοκληρωτικά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περαιτέρω αλλαγές στο νόμο ώστε να διασφαλίσει ότι τα τρανς άτομα στην Ελλάδα μπορούν να αναγνωρίζονται για αυτό που είναι χωρίς να πρέπει να παραιτηθούν από άλλα δικαιώματά τους».

Υπόβαθρο

Η Διεθνής Αμνηστία υλοποίησε μια εκστρατεία μαζί με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), την Colour Youth και την All Out για μια δίκαιη μεταρρύθμιση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στην Ελλάδα, η οποία υποστηρίχθηκε από την Transgender Europe και την ILGA-Europe. Σχεδόν 24.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην εκστρατεία, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να τροποποιήσει την νομοθετική πρόταση για μεταρρύθμιση της διαδικασίας μέσω της οποίας τα τρανς άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους.

Οι ελλείψεις του νέου νόμου περιλαμβάνουν:

  • Τον όρο η αναγνώριση να επικυρώνεται από ένα τοπικό δικαστήριο, αντί μιας απλής, προσβάσιμης διοικητικής διαδικασίας.
  • Τον όρο ότι ένας δικαστής αποφασίζει αν η εξωτερική εμφάνιση ταιριάζει με το φύλο που το άτομο ταυτίζεται, διακινδυνεύοντας τα άτομα να πρέπει να συμμορφώνονται με τα στερεότυπα φύλου.
  • Ο νόμος αποκλείει την πρόσβαση σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου σε τρανς πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Ο νόμος επίσης εξαιρεί «μη δυαδικά άτομα/non binary» από το να αποκτούν επίσημα χαρτιά που αντικατοπτρίζουν την ταυτότητα φύλου τους.
  • Τρανς άτομα που είναι παντρεμένα θα αναγκάζονται να πάρουν διαζύγιο πριν αλλάξουν νομικά το φύλο τους.
  • Αν ένα τρανς άτομο έχει παιδιά, το φύλο και το όνομά του/της δεν μπορούν να αλλάξουν στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών, το οποίο αποτελεί παραβιάζει του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα.
  • Επιπλέον, παρόλο που η διαδικασία είναι ανοιχτή σε παιδιά πάνω από την ηλικία των 15, οι καθολικοί περιορισμοί ηλικίας παραμένουν. Παιδιά που ζητούν νομική αναγνώριση φύλου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν επιπλέον εμπόδια για να το κάνουν, όπως η αξιολόγηση ψυχικής υγείας που απαιτείται από το νέο νόμο για παιδιά μεταξύ 15 και 16 ετών.

Οι παραπάνω διατάξεις στο νέο νόμο αναγκάζουν τα τρανς άτομα που ζητούν νομική αναγνώριση του φύλου τους να διαλέγουν ανάμεσα σε αυτό και στο να απολαμβάνουν άλλα δικαιώματά τους