Φυλή ιθαγενών στη Βραζιλία πεθαίνει στα χέρια παράνομων χρυσωρύχων

Τα μέλη της απομονωμένης φυλής που ποτέ δεν είχαν έρθει σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο και άλλους ανθρώπους ζούσαν κατά μήκος του ποταμού σε απομακρυσμένο τμήμα του Αμαζονίου. Η ανακάλυψη της ύπαρξής τους είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον σε μελετητές, αλλά φαίνεται πως υπήρξε μια πολύ άσχημη εξέλιξη.

Έρευνα για τη σφαγή ιθαγενών από παράνομους χρυσωρύχους διεξάγεται από εισαγγελέα της Βραζιλίας, σύμφωνα με την οργάνωση Survival International.

Σύμφωνα με καταγγελίες της οργάνωση που ασχολείται με τα δικαιώματα των ιθαγενών, οι χρυσωρύχοι «σφαγίασαν» το 1/5 των μελών της φυλής (πάνω από 10 άτομα), μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Πρόκειται για μια φυλή που μέχρι πρότινος ήταν απρόσιτη και ζούσε στον Αμαζόνιο.

Μέλη της φυλής μάζευε αυγά δίπλα στον Αμαζόνιο όταν συνάντησαν τους χρυσωρύχους. Αργότερα, οι ίδιοι καυχιόντουσαν για την σφαγή που προκάλεσαν σε ένα μπαρ στην κοντινότερη πόλη και μάλιστα έδειχναν ένα χειροποίητο κουπί, που είπαν ότι είχαν κλέψει από τη φυλή, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Survival International χαρακτηρίζει την σφαγή «γενοκτονία», δεδομένου ότι πέθανε μεγάλο μέρος της φυλής, ενώ κατηγορούν τη Funai, την αρμόδια υπηρεσία της Βραζιλίας για τους ιθαγενείς, καθώς όπως αναφέρουν η περικοπή των κονδυλίων έχει αφήσει αυτούς τους ανθρώπους ανυπεράσπιστους μπροστά σε εισβολείς. Εισβολείς όπως χρυσωρύχους, ή άλλους που θέλουν καταπατήσουν και να κλέψουν τα εδάφη τους. «Η γη όλων αυτών των φυλών θα θα έπρεπε να έχει αναγνωριστεί και προστατευτεί χρόνια πριν», τόνισε ο επικεφαλής της Survival International, Stephen Corry.

Σύμφωνα με την Survival International, άλλες τουλάχιστον δύο φυλές έχουν δει τα εδάφη τους να περικυκλώνονται από διάφορους εισβολείς.