Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο της καμπάνιας I’M POSITIVE, μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που επισκιάζουν τη ζωή κοινωνικών ομάδων οι οποίες ωθούνται στο περιθώριο.

Η κατάμεστη από κόσμο, χρώμα και ενθουσιασμό Κεντρική Σκηνή της Στέγης, φιλοξένησε τρεις αληθινές ιστορίες που σχετίζονται με τον HIV, αλλά πραγματεύονται ευρύτερες έννοιες και αξίες, όπως η παιδεία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ορατότητα των ευάλωτων ομάδων. Τη συζήτηση συντόνισαν ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και η Λυδία Παπαϊωάννου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης, ο Γεν. Γραμματέας Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης, η τέως Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος, ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, η Συντονίστρια του Εθνικού Στρατηγικού σχεδίου για τον HIV Γιώτα Τουλούμη, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Α.Α. Μάριος Λαζανάς και ο Πρέδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας Γιώργος Καλαμίτσης.

Οι ανοιχτές συζητήσεις με τα σχολεία

Όπως και στο “I’m Positive 2018”, η δράση περιελάμβανε ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών και συζήτησης για σχολεία, στις 13 και 14 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή. Κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδηλώσεων, μαθητές και μαθήτριες λυκείων είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Ραφαήλ Μπιλίδα από τη Θετική Φωνή και την ψυχολόγο Μαριλίνα Αβάνη από τη Γραμμή «11528 – δίπλα σου», για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, αλλά και τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Συνατσάκη.