Απόφαση – σταθμό για την προστασία των σεξουαλικών μειονοτήτων από διακρίσεις στον χώρο εργασίας, εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι καλύπτονται και αυτές από τους νομικούς μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια εποχή που η διακυβέρνηση της χώρας βρίσκεται στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ, με σαφέστατα διακηρυγμένη αντίθεση στο θέμα αυτό.

«Σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε αν ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει κάποιον, μόνο για μόνο γιατί είναι ομοφυλόφιλος ή τρανς, η απόφαση είναι σαφής», ο νόμος «το απαγορεύει», έκρινε το Δικαστήριο με πλειοψηφία έξι ανώτατων δικαστών έναντι τριών.

Στο σκεπτικό της απόφασης ενός κατεξοχήν συντηρητικού δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο νόμος – ορόσημο που υπάρχει για τα δικαιώματα των πολιτών, προστατεύει κατ’ επέκταση και ομοφυλόφιλους, λεσβίες και τρανσέξουαλ από διακρίσεις στην εργασία.

Η βασική διάταξη του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 γνωστή ως Άρθρο 7, απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Οι δικαστές που μειοψήφησαν ήταν οι Samuel Alito, Brett Kavanaugh και Clarence Thomas.

«Το Δικαστήριο προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι απλώς επιβάλλει τους καταστατικούς όρους, αλλά αυτό είναι παράλογο. Όπως είναι κατανοητό και σήμερα, η έννοια της διάκρισης λόγω του «φύλου» είναι διαφορετική από τη διάκριση λόγω του «σεξουαλικού προσανατολισμού» ή της «ταυτότητας φύλου»», έγραψε ο Alito, αναλύοντας το σκεπτικό της διαφωνία του.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στους κατ’ εκτίμηση 8,1 εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένους σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι περισσότερες πολιτείες δεν τους προστατεύουν από τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Εκτιμάται ότι 11,3 εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Williams της νομικής σχολής UCLA.

Απόφαση κόντρα στη θέση της κυβέρνησης Τραμπ

Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο, ήταν οι πρώτες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ μετά την αποχώρηση και αντικατάσταση του δικαστή Anthony Kennedy από τον Brett Kavanaugh. Ο Kennedy υπήρξε μια φωνή υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και ο συγγραφέας της απόφασης- οροσήμου του 2015, που με την οποία νομιμοποιήθηκε ο γάμος ομοφυλοφίλων σε όλες τις ΗΠΑ. Ο Kavanaugh θεωρείται γενικά ως πιο συντηρητικός.

Όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Τραμπ, άλλαξε εντελώς γραμμή από αυτήν που είχε χαράξει η προκάτοχος κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία υποστήριζε τους ΛΟΑΤΚΙ εργαζομένους έναντι των εργασιακών διακρίσεων, σύμφωνα με το Άρθρο 7.

Κατά τη διακυβέρνηση Ομπάμα, η ομοσπονδιακή Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών για την Απασχόληση άλλαξε την επί χρόνια ερμηνεία  επί του Δικαίου των πολιτικών δικαιωμάτων για να συμπεριλάβει τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Ο νόμος απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου, αλλά δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα κατώτερα δικαστήρια έχουν κρίνει ότι οι διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αποτελεί είδος διακρίσεων λόγω φύλου και επομένως απαγορεύεται από τον ομοσπονδιακό νόμο.

Οι προσπάθειες του Κογκρέσου για αλλαγή του νόμου, μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει.

Οι προσωπικές ιστορίες πίσω από τις δικαστικές υποθέσεις

Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσαν δύο άντρες ομοφυλόφιλους και μια τρανσέξουαλ γυναίκα που υπέβαλαν μηνύσεις για διάκριση στην εργασία, αφότου απολύθηκαν.

Ο ένας, ο Donald Zarda, ήταν εκπαιδευτής ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο στη Νέα Υόρκη και σκοτώθηκε το 2014, κατά της διάρκεια πτώσης με ανεμόπτερο στην Ελβετία. Είχε απολυθεί λίγο αφότου πελάτης τον κατήγγειλε στο αφεντικό του επειδή αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Ο Gerald Bostock εργαζόταν στην περιφέρεια του Clayton και υποστήριζε ότι απολύθηκε λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Ωστόσο, οι πρωτόδικες αποφάσεις είχαν δεχτεί ότι έχασε τη δουλειά του, καθώς μετά από λογιστικό έλεγχο, προέκυψε κακοδιαχείριση κεφαλαίων εκ μέρους του.

Η Aimee Stephens, που ήταν διευθύντρια σε γραφείο κηδειών του Ντιτρόιτ, υποστήριζε ότι απολύθηκε αφού αποκάλυψε στο αφεντικό της ότι είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εγχείριση αλλαγής φύλου και εφεξής, θα ερχόταν στη δουλειά με τη γυναικεία στολή εργασίας. Πέθανε πριν από ένα μήνα.