Νέος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή και δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να συλλάβει όποιον άστεγο αγνοήσει τρεις προειδοποιήσεις σε διάστημα 90 ημερών. Η αστυνομία έχει επίσης το δικαίωμα να καταστρέψει τα όποια υπάρχοντα του συλληφθέντα άστεγου.

Ο νέος νόμος προκαλεί επικρίσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες τον χαρακτηρίζουν απάνθρωπο.

Ο νόμος, ο οποίος τίθεται σε ισχύ έπειτα από μια συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο και χαρακτηρίζει έγκλημα τον ύπνο στον δρόμο, δίνει στην αστυνομία την εξουσία να διατάσσει τους άστεγους να πηγαίνουν σε καταφύγια. Αν παρακούσουν τρεις φορές μέσα σε διάστημα 90 ημερών, η αστυνομία μπορεί να τους θέσει υπό κράτηση και να καταστρέψει τα υπάρχοντά τους.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως στη Βουδαπέστη οι άστεγοι ξεπερνούν τις 30.000. Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως δεν προσπαθεί να βοηθήσει αυτούς τους τους ανθρώπους και πως νοιάζεται μόνο για την εικόνα της πόλης

«Οι οργανώσεις που ασχολούνται με τους άστεγους εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις και υποστηρίζουν πως η πολιτεία δεν μπορεί να φροντίσει τόσους ανθρώπους. Οι άστεγοι θα είναι λιγότερο ορατοί, όμως δεν θα έχουν εξαφανιστεί. Το πρόβλημα παραμένει» μεταδίδει από την Βουδαπέστη ο δημοσιογράφος του euronews, Ντάνιελ Μπόζσικ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως στη Βουδαπέστη λειτουργούν πολλά καταφύγια, τα οποία και προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Προσθέτει ακόμη πως έχει διαθέσει σημαντικά κονδύλια με στόχο την δημιουργία περισσότερων ξενώνων.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για προχειρότητα και έλλειψη διαλόγου, ενώ κάποιοι κάτηγορούν τον Βίκτορ Όρμπαν για απάνθρωπη πολιτική. ΜΚΟ σημειώνουν πως οι διαθέσιμες θέσεις δεν ξεπερνούν τις 9.800, ενώ οι άστεγοι είναι πολύ περισσότεροι.

Για κίνδυνο χιλιάδων θανάτων τους επόμενους μήνες, ειδικά τον χειμώνα, προειδοποιεί η ειδικός των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα στέγασης Λεϊλάνι Φαρχά, ενώ διερωτάται για την χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα συμβεί με τα ζώα των αστέγων. Μιλάμε κυρίως για τα σκυλιά τους. Τι θα γίνει αν δεν υπάρχει χώρος στα καταφύγια; Που θα πάνε όλα αυτά τα ζώα;» υποστηρίζει η Βέρα Κόβακς, μέλος της οργάνωσης «Από το δρόμο στο σπίτι».

Μη Κυβερνητικές οργανώσεις προεξοφλούν την αποτυχία του νέου νόμου. «Πολλοί άστεγοι είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά. Έχουν ψυχικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Τα καταφύγια που λειτουργούν στην πόλη δεν μπορούν να τους βοηθήσουν, δεν έχουν γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες» δήλωσε ο Ζόλταν Ακνάι, διευθυντής της ΜΚΟ «Το καταφύγιο».