Ορόσημο αποτελεί ο διορισμός της Petra de Sutter ως αναπληρώτρια του πρωθυπουργού του Βελγίου, καθώς πρόκειται για την πρώτη τρανς υπουργό στην Ευρώπη. Ωστόσο αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι μάλλον ότι το γεγονός αυτό δεν συνοδεύθηκε από ηχηρά πρωτοσέλιδα στον διεθνή τύπο.

Όπως αναφέρει η Katrin Hugendubel –η οποία είναι διευθύντρια στον Τομέα Υπεράσπισης της ILGA-Europe (Διεθνής Ένωση Λεσβιών και Ομοφυλοφίλων)–, σε άρθρο γνώμης στο Politico, η Petra de Sutter ήταν πάντα ανοιχτή για την τρανς ταυτότητά της και ποτέ δεν προσπάθησε να κρύψει αυτό το γεγονός στην πολιτική της καριέρα. Ωστόσο, ήταν πάντα σαφές ότι η ίδια είναι πολλά περισσότερα από αυτήν την ταυτότητα και ως η πρώτη τρανς υπουργός θα κάνει απλώς τη δουλειά της δίνοντας ορατότητα στις τρανς ταυτότητα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ως γιατρός και καθηγήτρια γυναικολογίας, υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, της ισότητας των φύλων και των σεξουαλικά αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Σε κάθε πολιτική θέση που κατέχει – είτε στη βελγική Γερουσία, είτε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – υπήρξε ισχυρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Αλλά, είναι η ικανότητά της σε τόσους πολλούς άλλους τομείς και το εντυπωσιακό επαγγελματικό της ιστορικό που, σε συνδυασμό με τις δράσεις συνηγορίας της, καθόρισαν την καριέρα της και κέρδισαν τον σεβασμό των συνομηλίκων της.

Το ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για τον διορισμό της ως αναπληρώτρια του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στο έργο της και όχι στην τρανς ταυτότητά της, αντικατοπτρίζει όχι μόνο την εντυπωσιακή πολιτική καριέρα της, αλλά και τον προοδευτικό χαρακτήρα της βελγικής πολιτικής σήμερα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι τίτλοι θα φαίνονταν πολύ διαφορετικοί σε μια άλλη χώρα – ακόμη και σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Η… μη-είδηση του διορισμού της Petra de Sutter είναι κάτι καλό, καθώς εξακολουθεί να στέλνει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στους τρανς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.