Η Νέα Ζηλανδία πέρασε τον πρώτο νόμο παγκοσμίως που δίνει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας το δικαίωμα για 10 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών από την εργασία τους.

Ο νόμος έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα θύματα να εγκαταλείψουν τους συντρόφους τους, να βρουν καινούργιο σπίτι και να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.

Οι βουλευτές χειροκρότησαν όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που ήταν 63-57 υπέρ του νόμου. Αποτελεί το αποτέλεσμα δουλειάς επτά ετών από την βουλευτή των Πρασίνων Γιαν Λότζι, η οποία εργαζόταν σε κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών πριν γίνει πολιτικός.

Η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο με το επιχείρημα πως το κόστος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγάλο και πως ίσως αποθαρρύνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν ανθρώπους που υποψιάζονται πως είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η Νέα Ζηλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, με την αστυνομία να δέχεται μια σχετική καταγγελία ανά 4 λεπτά. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι η ενδοοικογενειακή βία «κοστίζει» στη χώρα μεταξύ 4,1δις και 7 εκατομμύρια δις δολάρια Νέας Ζηλανδίας τον χρόνο!

Η βουλευτής των Πρασίνων Γιαν Λότζι (στη μέση) πανευτυχής για την ψήφιση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας