Η κυβέρνηση της Τανζανίας απείλησε να συλλάβει όλους τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και δεσμεύθηκε να απελάσει όσους αλλοδαπούς υπερασπιστούν τα δικαιώματά της ΛΟΑΤ κοινότητας.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω και να προειδοποιήσω όλες τις οργανώσεις και τους θεσμούς που πραγματοποιούν εκστρατεία και υποκρίνονται ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων (…) Θα συλλαμβάνουμε και να προσάγουμε στη δικαιοσύνη όλους όσοι εμπλέκονται», δήλωσε χθες Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Μουιγκούλου Ενσέμπα στη διάρκεια ομιλίας του που δημοσίευσε η κυβερνητική εφημερίδα Daily News.

«Σε όσους αρέσει η ομοφυλοφιλία θα πρέπει να φύγουν και να ζήσουν σε χώρες που αποδέχονται αυτού του είδους τις πρακτικές (…) Αν υπάρχει μια οργάνωση στη χώρα που υποστηρίζει ή τάσσεται υπέρ της ομοφυλοφιλίας, θα χάσει την άδειά της», συνέχισε ο Ενσέμπα.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να απελάσει όποιον αλλοδαπό υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. «Αν εντοπίσουμε έναν αλλοδαπό που διεξάγει τέτοιου είδους εκστρατεία, αυτός ή αυτή θα απελαθεί χωρίς καθυστέρηση. Δεν θα προλάβουν καν να βγάλουν το κινητό τους από την πρίζα», τόνισε.

Σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη ομιλία του την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι καταφέρθηκε εναντίον των οργανώσεων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τασσόμενος υπέρ του δικαιώματος των εφήβων που αποκτούν παιδί να συνεχίσουν τη σχολική τους εκπαίδευση.

«Αυτοί που μας διδάσκουν τέτοια πράγματα, δεν μας αγαπούν, αδέλφια μου. Μας έχουν φέρει τα ναρκωτικά, την ομοφυλοφιλία», εξήγησε ο Μαγκουφούλι.

Στις αρχές του έτους, η κυβέρνηση της Τανζανίας είχε απειλήσει να δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο με τους ομοφυλόφιλους που έχουν εκπορνευθεί, όμως δεν πραγματοποίησε τις απειλές της τελικά.

Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση έκλεισε τα κέντρα υγείας που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του AIDS, με την κατηγορία ότι προωθούν την ομοφυλοφιλία.

Η ομοφυλοφιλία τιμωρείται στην Τανζανία με βαριές ποινές κάθειρξης, όμως πρόσφατα οι αρχές έχουν υιοθετήσει και μια ρητορική κατά των ομοφυλόφιλων.